STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, INTERNATIONAL, Politica Energetica

Teheranul si marile puteri au ajuns la un acord privind programul nuclear iranian

iran-nuclear-weapons

Teheranul si cele sase puteri mondiale au ajuns la un acord privind programul nuclear iranian, potrivit unor surse iraniene si occidentale preluate de Sky News.

Un diplomat iranian a declarat pentru Reuters ca Teheranul a primit garantii privind reducerea sanctiunilor internationale care il vizeaza, in schimbul limitarii programului sau nuclear. „Toata munca grea a dat rezultate si am incheiat un acord”, a spus acesta. Acordul a fost confirmat si de un diplomat occidental pentru agentia Associated Press.

Ministrii de Externe ai celor sase puteri (Marea Britanie, China, Franta, Germania, Rusia si Statele Unite) si omologul lor iranian se vor intalni la Viena pentru a ratifica acordul, a carui finalizare a durat luni de zile.

Potrivit unor surse, acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii oricand doresc.

In cazul in care Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formata din reprezentanti iranieni si ai marilor puteri va decide daca vizita trebuie permisa sau nu.

Analistii afirma ca lipsa dreptului automat de a efectua inspectii ar putea fi criticata de opozantii acordului si i-ar putea oferi Teheranului timp sa musamalizeze eventualele nereguli, pana la efectuarea vizitei.

O concesie facuta de Iran este mentinerea sanctiunilor privind rachetele pentru inca opt ani si a embargoului privind armele pentru cinci ani.

In cazul in care Iranul incalca acordul, este prevazuta o clauza care permite restaurarea sanctiunilor in termen de 65 de zile, potrivit Reuters.

Teheranul si marile puteri au participat la negocieri maraton, in ultimele doua saptamani, la nivel ministerial, pentru a rezolva o disputa veche de 12 ani privind ambitiile nucleare ale Iranului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.