STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic

Tarom: avion nou, probleme vechi. Compania a inregistrat anul trecut al 9-lea an consecutiv de pierderi, minus 47 de milioane de lei

Compania Tarom, care recent a inaugurat noul avion botezat Sarmisegetuza achizitionat in leasing pe 10 ani, a publicat rezultatele financiare pe anul 2016, consemnand astfel al noualea an consecutiv de pierderi: 47 milioane de RON.

Contraperformanta Tarom are loc in contextul cresterii pietei pe care opereaza si al minimelor pretului petrolului in 2016:

  • in timp ce piata de transport aerian a crescut in anul 2016, aeroporturile romanesti nu mai fac fata cresterii de cerere, jucatorii low-cost inregistreaza maxime dupa maxime ale numarului de pasageri, Tarom a avut anul trecut o scadere a cifrei de afaceri de 5,6%, de la 1,13 miliarde de RON in 2015 la 1,07 miliarde RON.
  • pretul petrolului a consemnat minime in jurul a 30 de dolari in 2016, iar cotatia medie pe parcursul anului a fost sub 50 de dolari, cel mai scazut nivel din ultimul deceniu. Desi combustibilul este un cost semnificativ in total pentru o companie aeriana, Tarom nu a reusit sa-si imbunatateasca rezultatul operational, consemnand pierderi financiare atunci cand majoritatea concurentilor sai se bucura de profituri.

 

Ultimul an de profit al Tarom a fost 2007. Pierderi cumulate de peste 300 de milioane de euro intr-un deceniu

 

 

Tarom nu a intreprins o restructurare a activitatii sale, cu toate ca ‘amenintari’ privind iminenta unei reorganizari au existat in repetate randuri. Demersurile fie nu au inceput, fie s-au lovit inca din faza incipienta de rezistente interne, sau de factori externi companiei, cum ar fi cei din sfera politica.

 

 

Politicienii se inghesuie in poza cu Sarmisegetuza. Mândria ne costa mult

In luna mai a acestui an, flota Tarom a primit un nou avion Boeing 737-800 New Generation, achizitionat in leasing pe 10 ani, iar in curand se va alatura un al doilea. Primul avion a fost botezat Sarmisegetuza si face parte din proiectul de modernizare a flotei companiei (foto Mediafax).

”Tarom e o companie de mândrie naţională. Şi vrem nu doar să îşi revină, ci să devină o companie de referinţă. Sper ca Ministrul Transporturilor, sub coordonarea premierului, să ducă la capăt angajamentul nostru cu 30 de aeronave. Sunt mândru şi e prima dată când am intrat cu emoţie într-o aeronavă. Abia aştept să vină şi următoarea”, declara la acel moment preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru Mediafax.

Niciunde in comunicarile publice nu se precizeaza intentia de eficientizare a companiei, ci se pune accent doar pe elementul de mandrie nationala.

Alte companii din regiunea noastra s-au asociat cu parteneri internationali si/sau au vandut actiuni catre marii operatori aerieni, la un pret foarte scazut. Doua exemple: Czech Airlines este detinut la acest moment in proportie de 44% de Korean Air, iar Air Serbia are un parteneriat cu Etihad Airways.

In ultimul deceniu, doua companii nationale din Estul si Sudul Europei au capotat sub presiunea concurentei acerbe din domeniul aerian: Malev (Ungaria) in anul 2012 si Cyprus Air in 2015.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.