STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, INTERNATIONAL, Piata Valutara

SWIFT: Yuanul chinezesc, a doua cea mai tranzacționată monedă a lumii în octombrie 2013

Yuanul, moneda națională a Republicii Populare Chineze, a devenit în octombrie a doua cea mai tranzacţionată monedă a lumii, depăşind  moneda europeană, conform Societăţii pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare (SWIFT).

8408754-chinese-yuan-banknotes-and-u-s-dollars-multiple-currencies„Evoluţia din ultimii ani a yuanului se corelează cu importanţa economică a Chinei pe plan mondial,” afirmă reprezentanţii departamentului de analiză al Admiral Markets în România.

SWIFT a anunţat că ponderea în totalul tranzacţiilor internaţionale a monedei chineze a ajuns la 8,7% în octombrie faţă de 1,9%, cât înregistra în prima luna din 2012, în timp ce, în aceeaşi perioadă, euro a scăzut de la 7,9% la 6,6%.

După numărul de tranzacţii, dolarul american rămâne însă lider la scară mondială, 81,1% din totalul  tranzacţiilor internaţionale realizându-se în continuare în dolari americani, conform SWIFT.

„Practic, creşterea Chinei influenţează monetar deocamdată doar partenerii săi direcţi. Totuşi, pe măsură ce Asia va creşte ca nivel economic şi ca importanţă, ne putem aştepta ca în 10-20 de ani, yuanul să devină moneda numărul unu la nivel mondial. Deocamdată, tendinţa este clar în favoarea Chinei, a cărei monedă se apreciază încet dar sigur în faţa dolarului american”, consideră analiştii Admiral Markets.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.