STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, EUROPA

Summit-ul I3M: Zorii unei noi ordini internaționale în care România poate fi un nod cheie

Summit-ul Inițiativei celor trei mări (I3M) a avut o relevanță foarte mare, mai mare decât conștientizăm. Voi explica în cele ce urmează motivele pentru care cred că acest moment constituie un punct de inflexiune pentru poziția României în plan geopolitic și ne permite să jucăm un rol mult mai important în viitor.

În primul rând, după cum știți, Uniunea Europeană (UE) trece prin profunde transformări, legate de ieșirea Marii Britanii (Brexit), ascensiunea populismului, decuplarea Europei Centrale de la „political correctness-ul” nucleului dur, umbra amenințătoare a Rusiei.

Printre toate acestea, probabil cea mai puternică amenințare pentru UE o constituie situația Italiei, o gigantică bombă cu ceas, un stat cu o situație economică nesustenabilă, o datorie uriașă și un guvern populist care trebuie controlat pentru a nu se autodetona, reușind la o scară mult mai mare ceea ce era să provoace Grecia în 2011-2012.

Am folosit această introducere pentru a explica de ce nucleul dur franco-german are din ce în ce mai puține resurse și disponibilitate pentru a ține aproape Europa de est. Cred sincer că UE își va muta atenția spre sud, unde problema migrației și chestiunea italiană riscă să dinamiteze proiectul european. Cât privește regiunea noastră, ne îndreptăm spre o dinamică geopolitică mai flexibilă, o geometrie variabilă a expunerii externe prin care zona Europei centrale și de est poate deveni cureaua de legătură între mai mulți poli geopolitici.

Asta nu înseamnă o ieșire din UE. Nici vorbă. Înseamnă doar că Uniunea se va replia pe formatul inițial, plus Spania, în timp ce partea de Est va rămâne într-un cerc concentric mai larg, iar tot ce înseamnă proiecte de aprofundare a integrării (integrare în zona euro, Schengen, alocări pentru coeziune post-2027) vor fi puse în stand-by.

Sigur că acest lucru nu este o veste bună pentru românii eurofili și eurooptimiști, dar constituie pe undeva o concluzie firească a evoluțiilor ultimilor ani. În plus, să nu uităm că România este în egală măsură ancorată în parteneriatul transatlantic, iar NATO (adică SUA) constituie garantul suprem al securității naționale. Și aici nu vorbim de retorică goală, ci de fapte concrete.

Să revenim la Inițiativa celor trei mări (I3M), un format regional care include toată Europa centrală și de est (acea „Nouă Europă” a lui George W. Bush), plus Austria, și are un set de mize eminamente pragmatice, la fel ca liderii acestor țări care, mai nou veniți în clubul democrațiilor, și-au dat seama că dincolo de retorica privind valori și principii comune, cetățenii lor au nevoie de dezvoltare economică, infrastructură, locuri de muncă etc. Această decuplare la nivel de valori între Europa de vest și Europa Centrală (ilustrată de Polonia și Ungaria) rămâne la nivel de tendință, dar I3M adresează exact planul pragmatic, la care se raportează din ce în ce mai mult noile democrații din est.

Mai multe detalii: www.linkedin.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.