STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Agricultura & Agro-Food, Politica Agricola & Dezvoltare Rurala, Finantari UE & Granturi

Subvenţii mai mari şi prime de instalare de 70.000 euro pentru tinerii agricultori

Sprijinul acordat fermierilor tineri pentru instalarea la ţară ar putea creşte de la 40.000 de euro la 70.000 de euro, iar subvenţia pe hectar va fi mai mare cu 25%  pentru o suprafaţă de maxim 25 de hectare, timp de cinci ani, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Platile directe pentru agricultorii romani vor fi de minimum 11,5 miliarde de euro in exercitiul bugetar 2014-2020, adica cu 5 miliarde de euro peste cele 5,5 miliarde prevazute in bugetul pe 2007-2013.

Ministrul a mai spus ca plata pe suprafata acordata fermierilor din fonduri europene (SAPS) va fi prelungita si pentru perioada 2014-2020 si va ajunge la 196 de euro pe hectar, fata de 139 de euro in prezent. Prin SAPS sunt sprijiniti peste 1 milion de fermieri, care au primit in acest an 139 de euro pe hectar din fonduri europene, la care s-au adaugat 27 de euro de la bugetul de stat.

Aproximativ 1% dintre cei peste 1 milion de fermieri primesc jumatate din totalul sprijinului financiar pe care Comisia Europeana il acorda Romaniei pentru agricultura, potrivit lui Constantin.

Pentru instalarea tinerilor fermieri au existat peste 25.000 de solicitari, dar fondurile disponibile au ajuns doar pentru 8.500 de fermieri.

Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), a declarat ca se discuta de multa vreme despre stimularea tinerilor fermieri pentru a se instala la sate, insa ar trebui in primul rand sa fie stimulata creditarea pentru infiintarea acestor ferme, respectiv bancile sa acorde imprumuturi cu dobanzi mai mici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.