STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

SUA impun noi sancţiuni Rusiei şi unor foşti oficiali ucraineni

Statele Unite au impus joi noi sancţiuni în criza ucraineană, adăugând pe o listă cu cei pe care-i penalizează din cauza acţiunilor Rusiei în Ucraina asociaţi ai unui comerciant rus de gaze naturale miliardar, operatori portuari din Crimeea şi foşti oficiali ucraineni, relatează Reuters online, citat de Mediafax

united statesBiroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din cadrul Departamentului american al trezoreriei a impus măsuri împotriva a opt entităţi şi persoane, despre care a afirmat că îl susţin pe Ghenadi Timcenko, un important comerciant de gaze naturale, sancţionat anterior.

Măsurile vizează şi două entităţi despre care a afirmat că îi oferă susţinere lui Boris Rotenberg, un om de afaceri rus şi un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Aceste măsuri au scopul să oblige Rusia să-şi respecte angajamentele cu privire la menţinerea păcii, pe care Moscova şi le-a asumat semnând anul acesta documente la Minsk, şi încetarea conflictului din estul Ucrainei, unde separatişti proruşi luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene.

„Acţiunea de astăzi (joi) ne subliniază hotărârea de a menţine presiunea asupra Rusiei, din cauză că a încălcat dreptul internaţional şi alimentează conflictului din estul Ucrainei”, a declarat directorul OFAC John Smith, citat într-un comunicat.

Statele Unite au sancţionat joi şi patru foşti oficiali ucraineni şi apropiaţi ai acestora, asociaţi ai fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia anul trecut după ce a fost îndepărtat de la putere, în urma mai multor luni de proteste de stradă.

Patru operatori portuari din Crimeea şi un operator de feribot au fost sancţionaţi pentru că au operat în regiunea ucraineană Crimeea, anexată în 2014 de către Rusia.

Washingtonul a identificat totodată mai multe entităţi despre care afirmă că operau ca filiale ale băncii ruseşti de stat pentru dezvoltare VEB şi gigantului petrolier rusesc Rosneft, sancţionate anul trecut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.