STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Recrutare & Head-Hunting

Studiu Targul de Cariere: Tinerii sunt mai interesati de siguranta locului de munca decat de salariu

job tineriTinerii din Romania aflati in cautarea unui loc de munca sunt mai interesati de atmosfera de lucru din cadrul unei companii si de siguranta locului de munca decat de oferta salariala, reiese din studiul realizat de Targul de Cariere, in patru orase ale tarii: Iasi, Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov.

In toate cele patru orase in care s-a realizat studiul, tinerii intervievati au raspuns in proportie de 63%-64% ca sunt „foarte importante” atmosfera de lucru din cadrul companiei si siguranta locului de munca. Astfel au raspuns 54% dintre sibieni, 63% dintre brasoveni si ieseni si 66% dintre clujeni.

Exista si cateva diferentieri in optiunile bifate de tineri in chestionar, in functie de orasul din care provin. Calitatea conditiilor de munca (birou propriu, spatii de recreere etc.) este considerata „foarte importanta” de 61% dintre cei intervievati din Sibiu, in timp ce 32% dintre ieseni si 28% dintre clujeni au dat acest raspuns.

Studiul mai arata ca doar 20% dintre tinerii sibieni aflati in cautarea unui job considera „foarte important” programele de dezvoltare a angajatilor (traininguri si team building-uri) in timp ce 40% dintre brasoveni, 42% dintre ieseni si 52% dintre clujeni au bifat acest aspect ca fiind „foarte important”.

Diferentierea este facuta tot de tinerii din Sibiu in privinta importantei pachetului salarial, incluzand salariul si bonusurile de tip telefon, laptop, masina de serviciu, asigurare de viata. Pentru 71% dintre acestia este „foarte important” acest aspect, fata de 48% dintre clujeni si 40% dintre ieseni si brasoveni.

„La cealalta extrema, sibienii valorizeaza cel mai putin posibilitatea de a promova – doar 39% dintre ei considera ca este foarte important, fata de 63% dintre clujeni si 52% dintre ieseni. De asemenea, tot sibienii sunt cel mai putin interesati de antreprenoriat: 33% dintre repondenti declara ca intentioneaza sa isi deschida propria afacere in urmatorii doi ani, fata de 83% dintre ieseni. Clujenii si brasovenii se situeaza la mijloc: 44% in Cluj si 42% in Brasov'”, potrivit aceluiasi studiu.

Este interesant faptul ca tinerii in cautarea unui loc de munca sunt tot mai putin dispusi sa isi sacrifice viata personala pentru a face cariera, dupa cum reiese din cercetare: doar 28% dintre clujeni considera ca aceasta afirmatie li se potriveste, alaturi de 34% dintre ieseni, 36% dintre brasoveni si 38% dintre sibieni.

Pe de alta parte, intrebati la ce distanta de actualul domiciliu ar fi dispusi sa se mute pentru un loc de munca ce ar oferi un salariu mai mare, tinerii prefera fie distantele scurte, sub 100 de kilometri, fie o alta tara. Astfel, 48% dintre brasoveni s-ar muta in strainatate, in timp ce sibienii sunt mai legati de oras, de vreme ce 26% nu sunt dispusi sa se mute nici chiar pentru venituri mai mari.

Cat priveste disponibilitatea tinerilor pentru efectuarea de „ore suplimentare”, majoritatea celor intervievati sunt dispusi sa le desfasoare doar daca le aduc beneficii materiale si dezvoltare profesionala.

Studiul se bazeaza pe 721 de chestionare completate de participantii la editiile din primavara acestui an ale Targului de Cariere din Iasi, Cluj-Napoca, Sibiu si Brasov. La eveniment au participat, in total, peste 17.000 de tineri, cei mai multi cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, absolventi de facultate sau in ultimii ani de studiu.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.