STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, TUTORIALE, Antreprenoriat

Studiu Keysfin: 98% din IMM-urile din Romania sunt SRL-uri; majoritatea au sediul la unul dintre asociati

SME98% dintre afacerile din sectorul IMM-urilor din România sunt microîntreprinderi de tip SRL, multe dintre acestea cu sediul la domiciliul proprietarilor sau la o căsuţă poştală, cu maxim 2 angajaţi şi afaceri de până în 100 de milioane de lei/anual, relevă un studiu privind business-ul întreprinderilor micro, mici si mijlocii (IMM), realizat de compania de business information si credit management KeysFin. Doar 2% din IMM-uri sunt inregistrate drept SA-uri.

 

Potrivit datelor obţinute de la peste 600.000 de firme înregistrate în ultimii 10 ani, cele mai multe firme sunt SRL-uri, detinute de acţionari români, cu vârsta de peste 40 de ani, în majoritate bărbaţi, şi care activează în principal în comerţ. Doar 2% dintre IMM-uri sunt înregistrate la RECOM ca societate pe acţiuni (S.A.)

Statistica KeysFin arată, totodată, că cele mai multe firme au până în 50 de angajaţi şi derulează afaceri mai mici de 100 mil. lei anual.

40% din totalul business-urilor IMM-urilor sunt în domeniul “Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor”. Industria prelucrătoare asigură 20% din ponderea cifrei de afaceri, urmată de sectorul construcţiilor , cu 10% şi domeniile “Transport şi depozitare” şi “Agricultura, silvicultura şi pescuit”.

La polul opus se situează domeniile de Intermedieri financiare/ asigurări, spectacole culturale/ recreative, învăţământ, Producţia/ furnizarea de energie electrică, gaze si gestionarea deseurilor, cu o pondere de numai 6% din afacerile totale ale IMM-uri lor.

Media veniturilor unui IMM:

„microintreprinderea medie” din Romania are venituri de circa 100.000 euro,

Media veniturilor unei Intreprinderi Mici din tara noastra este la 19,1 milioane RON sau 4,3 milioane euro 

Intreprinderea Mijlocie realizeaza un venit mediu de 90,5 milioane RON, sau aproximativ 20 milioane euro.

KeysFin_IMM

Sursa: Studiu KeysFin.com

 

Suma rezultatelor financiare publicate de Microintreprinderile romanesti arata o pierdere cumulata de 5,8 miliarde RON in 2013.

In schimb, Intreprinderile Mici au inregistrat un profit net cumulat de 3,4 miliarde RON in 2013, nivel similar cu profiturile cumulate ale intreprinderilor Mijlocii din economie.

 

Puteti vizualiza aici un Extras cu cele mai importante concluzii ale Studiului KeysFin

 

In Europa, 99 din 100 de companii sunt IMM-uri, iar acestea angajeaza 67% din forta de munca la nivel european. De asemenea, 9 din 10 IMM-uri fac parte din segmentul Microintreprinderilor (< 10 angajati si <2 milioane de euro cifra de afaceri).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.