STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Asigurari & Pensii Private

Studiu ING Pensii: Unul din trei participanti la Pilonul II nu stie ca are o pensie administrata privat

plan pensieNivelul de informare si de interes al publicului privitor la sistemul de pensii privat obligatoriu (Pilonul II) este inca limitat, dupa sase ani de la implementare, arata un studiu realizat de Ipsos Research pentru ING Pensii Private. Si aceasta, in conditiile in care pentru majoritatea romanilor Pilonul II este singurul instrument financiar de economisire pentru pensie.

Intitulat „Cat de des se gandesc romanii la pensie„, studiul ING Pensii Private, realizat in iunie pe un esantion de 1000 de persoane, in mediul online, arata ca 86% dintre participantii la Pilonul II nu economisesc constant pentru pensie, fie pentru ca nu reusesc (62%), fie ca nu si-au propus asta (23%). Ca atare, Pilonul II reprezinta pentru majoritatea romanilor singura modalitate de economisire pentru pensie.

O alta concluzie a studiului se refera la gradul redus de informare al romanilor cu privire la Pilonul II. Unul din trei respondenti (29%) nu stie ca are o pensie administrata privat, desi detine acest produs, iar tendinta este si mai accentuata in randul tinerilor cu varsta de pana la 25 de ani, mai exact in procent de 38%. Doar doi din trei respondenti (70%) au afirmat ca sunt suficient de informati in aceasta privinta.

Cei 30% din respondenti care spun ca nu sunt suficient de bine informati cu privire la Pilonul II motiveaza, in principal, prin aceea ca, desi au primit informatii, nu le-au inteles (24%), dar si prin dezinteresul personal fata de acest aspect (57%). De exemplu, circa 20% din respondentii care au declarat ca au primit scrisoarea anuala de informare de la administratorul lor in 2014, nu au citit-o.

Si in privinta beneficiilor sistemului de pensii private obligatorii, majoritatea respondentilor nu sunt mai bine informati, dupa cum reiese din acelasi studiu. Astfel, unul din trei respondenti nu stie faptul ca fondurile acumulate din contributia la sistem le apartin, ca sunt colectate in conturi individuale si ca nu sunt redistribuite actualilor pensionari. 44% nu cunosc exact procentul contributiei lunare, 44% nu stiu ca intreaga suma acumulata si randamentul realizat de administrator se vor intoarce la ei in viitor sub forma unei pensii suplimentare, iar 38% nu stiu ce sume au acumulat pana in prezent in conturile individuale.

In acelasi timp, 46% dintre respondenti nu cunosc faptul ca suma economisita in contul individual va fi mostenita de familie, daca nu vor mai fi in viata la varsta pensionarii, iar peste un sfert nu stiu ca au optiunea de a se transfera la un alt fond de pensii administrate privat.

Cat priveste responsabilitatea privind actiunile necesare pentru a obtine la momentul pensiei un venit adecvat propriilor nevoi, unul din doi respondenti sustine ca „altcineva” este principalul responsabil pentru a le asigura veniturile de care vor avea nevoie dupa momentul pensionarii. Astfel, 37% considera ca principal responsabil este statul, 11% angajatorul, iar 3% familia.

„Vedem, pe de o parte, ca exista o preocupare clara in randul publicului cu privire la sustenabilitatea sistemului public de pensii in viitor, 81% dintre respondenti exprimandu-si temerea ca in momentul in care se vor pensiona nu vor beneficia de pensia de stat din diverse motive. In plus, doar o treime au certitudinea ca Pilonul I va mai exista la momentul respectiv. In acest context, peste jumatate se bazeaza ca Pilonul 2 sa ii ajute sa isi mentina nivelul actual de viata si dupa retragerea din activitate, iar circa 70% se asteapta ca acesta sa le influenteze semnificativ veniturile la pensie”, afirma Raluca Tintoiu, director general ING Pensii.

Potrivit calculelor ING Pensii, in 2060 populatia se va reduce in Romania de la 21,4 milioane in 2010, pana la 17,2 milioane de persoane, din care doar jumatate va mai reprezenta populatie activa (54%). De asemenea, sub doua treimi din populatia activa va mai munci si, ca atare, va contribui la bugetul de stat, sustinand un numar tot mai mare de pensionari. In aceste conditii, rata de inlocuire a venitului prin pensie scade accelerat, pentru ca, in 2032 sa ajunga la 24%, de la 36%, in prezent.

Se estimeaza ca in 2032, momentul in care va intra in plata primul val semnificativ de participanti din Pilonul II, acesta va suplimenta cuantumul pensiei de stat cu circa 10 puncte procentuale, reprezentand aproape jumatate din aceasta”, declara Marius Popescu (foto), membru in Consiliul de Administratie ING Pensii.

Acesta admite faptul ca 10 puncte procentuale nu reprezinta o suma foarte mare, dar poate face diferenta, totusi, intre a trai si a supravietui. In acest context, Popescu atrage atentia asupra importantei economisirii, indiferent prin ce instrumente financiare, depozite, fonduri mutuale, fonduri de investitii etc.

In urma cu doua zile, seful Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, aprecia ca este benefic pentru romani sa detina anumite sume acumulate la sistemul de pensii private, chiar daca „vor trai din ele sau nu”, urmand un model cultural si de educatie financiara, de a economisi pentru batranete. „Nu stiu daca o sa traim din pensiile private sau nu, dar e bine sa-i ai (banii – n.r.) acolo”, afirma Negritoiu.

El a precizat, totodata, ca nu exista discutii, la acest moment, despre inghetarea nivelului contributiilor la pilonul pensiilor private obligatorii, ajuns la 4,5% si care ar trebui sa atingă 6% in 2016. In opinia sefului ASF, cel mai important lucru pentru Romania este sa pastreze acest sistem, Pilonul II, fiind „principalul nostru obiectiv, sa convingem politicul ca sistemul merita, este bun si este sigur. Iar cand ne uitam la politica de investitii, avem in vedere tot acest efect de bumerang, sa nu cumva sa o liberalizam prea mult si sa aiba perceptia ca oamenii isi pierd banii”.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.