STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Cercetare de Piata & Marketing, Constructii & Imobiliare

Studiu: Indicele prețului locuințelor a crescut cu 8% în ultimul trimestru din 2016 față de 2015

Indicele prețului locuințelor din țara noastră a crescut în trimestrul IV din 2016 față de aceeași perioada a lui 2015 cu 7,8%, conform studiului Knight Frank Global House Index, informeaza Mediafax.

Islanda conduce, pentru prima data în acest clasament, cu o creștere de 14,7% într-un an, iar din totalul de 55 de țări analizate de catre Knight Frank Global House Index, 40 au avut tot o direcție ascendenta.

România a sărit de pe locul 31 în 2015, pe locul 15 în 2016. Astfel, în trimestrul IV din 2016, raportat la al doilea trimestru din același an, indicele prețurilor a crescut cu 2,6%, în vreme ce în trimestrul IV din 2016, comparativ cu trimestrul III acesta a scăzut cu 0,5%.

“Într-o realitate atât de incertă din punct de vedere politic și economic, 2016 a fost, totuși, un an în care au crescut piețele rezidențiale, dar s-au schimbat semnificativ clasamentele în ceea ce privește performanța locuințelor de clasa medie din lume. Evoluția rezidențială din România se vede și în acest ultim clasament, unde vedem că țara noastră și-a dublat creșterea în 2016, în comparație cu 2015 (7,8% versus 3,6%) și ne așteptăm la continuarea acestui trend”, se arată în comunicatul companiei.

China a sărit de pe locul 43 în 2015, pe șapte în 2016, cu o creștere de 10.8%/an, conform Biroului Național de Statistică. Reprezentanții companiei arată că, în pofida inflației puternice de anul trecut, trendul este departe de a fi uniform și multor orase care au experimentat creșteri majore li s-au impus noi restricții.

În acest clasament, pe primele trei poziții se află Islanda, Noua Zeelandă și Malta, iar pe ultimele trei locuri Singapore, Taiwan și Ucraina.

La nivel global, prețurile caselor au crescut, în medie, cu 6% în 2016.

The Knight Frank Global House Price Index a luat ființă în anul 2006 și le oferă posibilitatea investitorilor și dezvoltatorilor să monitorizeze și să compare performanțele piețelor rezidențiale de clasă medie din lume. Indicele este construit trimestrial pe baza statisticilor oficiale guvernamentale sau pe baza datelor băncilor centrale, acolo unde acestea sunt disponibile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.