STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Human Resources

Studiu Hay Group: Forta de munca din Romania, mai ieftina decat cea din China

forta de muncaRomania ramane o destinatie buna pentru investitori, avand in vedere ca forta de munca este mai ieftina in comparatie cu alte state. Chiar si asa, strainii sunt îngrijorati ca programa scolara nu s-a adaptat inca destul de bine la nevoile pietei muncii, potrivit unui studiu Hay Group.

„Suntem o tara superba din punctul de vedere al asa-numitei value for money. Suntem mai scumpi ca India si mai ieftini decat China si decat tarile din Vest, iar forta de munca are o pregatire comparabila cu cea a angajatilor din Vest. De aceea, multi investitori con­tinua sa vina in Romania”, afirma Mihaela Lupu, Market Leader Productized Services in cadrul Hay Group Romania.

Costurile cu forta de munca din Bucuresti, cel mai scump oras din Romania in privinta salariilor, sunt cu circa 20% mai scazute decat cele din Varsovia (Polonia), Bratislava (Slovacia) si cu 15% sub nivelul celor din Praga (Cehia). In acest context, Romania este una una dintre cele mai bune destinatii de investitii, arata studiul realizat de compania de consultanta in management Hay Group Romania.

In acelasi timp insa, costurile cu forta de munca din Bucuresti sunt mai mari cu valori cuprinse intre 33% si 40% doar in cele cinci orase din India (Pune, Calcutta, Bangalore, Delhi, Mumbai) incluse in analiza.

Orasele Geneva, Zürich, Houston, New York, Dublin sau Berlin sunt mult mai scumpe decat Bucuresti legat de cheltuielile cu personalul angajat, costurile fiind de pana la de sase ori mai mari.

Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca, desi investitorii sunt atrasi de nivelul scazut al costurilor cu forta de munca din Romania in raport cu pregatirea personalului, există temeri legate de potentialul de dezvoltare al afacerilor, pe care l-ar avea pe plan local.

„Trebuie sa existe o mai buna corelare intre nevoile business-ului si sistemul de educatie, pentru ca foarte multi investitori din Vest care vor sa vina in Romania sunt ingrijorati de faptul ca programa scolara nu s-a adaptat inca destul de bine la nevoile pietei muncii si ca pregatirea generatiilor viitoare de absolventi de facultate sau de scoli profesionale nu va mai fi la fel de buna”, a precizat Mihaela Lupu.

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.