STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Cercetare & Edu & Marketing & Media, Human Resources, Leadership

Studiu HART Consulting: Profilul angajatului cu potential inalt in organizatiile din Romania

angajatiHart Consulting a realizat o cercetare psihologica a angajatului cu potential ridicat din care reiese ca cea mai mare provocare pentru organizatie este definirea corecta a acestui tip de angajat, ce nu trebuie confundata cu evaluarea performantelor, intrucat nu toti au potential de leadership.

Cand vobim despre organizatii eficiente, inevitabil apare si subiectul angajatilor cu potential inalt, intre cele doua existand o corelatie foarte puternica. Identificarea corecta a angajatilor cu potential inalt este un proces crucial pentru succesul unei organizatii. Mai mult, studii recente arata ca organizatiile ce au o pepiniera de talente bine dezvoltata au de 13 ori mai multe sanse de a obtine rezultate superioare competitorilor lor, se arata in studiul HART Consulting.

Este de mentionat faptul ca, prin aceasta cercetare, HART Consulting a urmarit sa creeze premisele unui proces riguros de evaluare a celor cu potential inalt, prin identificarea stiintifica a profilului angajatului „High Potential”, plecand de la opiniile unui panel de experti din organizatiile din Romania, coroborate cu experienta internationala de peste 30 de ani a companiei HoganAssessments.

Trebuie stiut inainte de toate ca identificarea persoanelor cu potential inalt nu este echivalenta cu procesul de evaluare a performantelor, dupa cum se subliniaza in studiu. Din pacate, nominalizarea si evaluarea angajatilor cu potential inalt este de multe ori un proces redus sau pierdut in acest demers mai larg al evaluarii performantelor, ceea ce se dovedeste a fi o greseala de multe ori. Doar 20% din cei care au performanta inalta au si potential de leadership, potrivit celor mai multe studii.

Cea mai mare provocare pe care o organizatie o intampina in acest demers este definirea corecta a ceea ce inseamnapotential inalt„. Astfel, specialistii HART Consulting sustin ca un astfel de angajat este definit prin:

 • Performanta ridicata si constanta in timp
 • Potential ridicat pentru a ocupa in viitor pozitii cu 1-2 niveluri peste postul ocupat actualmente

 

Rezultatele studiului „profilul High Potential din Romania” au fost construite pe baza raspunsurilor a 80 de persoane experte in ceea ce priveste potentialul inalt, 65% dintre acestea facand parte din departamentul de HR si 35%, din departamente non-HR, de la nivel managerial.

Respondentii au provenit din 40 de companii multinationale cu o medie de 300 de angajati din diferite industrii: FMCG, IT & Telecom, Oil&Gas, Manufacturing, Pharma, Banking, Audit, Constructii si din cateva companii de consultanta si recrutare de prestigiu de pe piata locala.

In validarea profilului au fost analizate doar raspunsurile persoanelor care au peste 3 ani experienta in selectia de High Potentials in interiorul organizatiilor din care provin.

In urma rezultatelor, s-au identificat 10 competente critice:

 • Responsabilitate: accepta responsabilitatea pentru actiunile sale indiferent de rezultate
 • De incredere: actioneaza cu onestitate si integritate.
 • Profesionalism: actioneaza in acord cu valorile, principiile si standardele postului
 • Perseverenta: urmareste obiectivele in ciuda obstacolelor si/sau a provocarilor
 • Orientarea spre realizare: mobilizeaza energia spre a atinge obiectivele si a indeplini sarcinile
 • Leadership: demonstreaza leadership si actioneaza eficient
 • Motivarea celorlalti: depune energie pentru motivarea celorlalti si ofera directie inspre indeplinirea obiectivelor organizationale
 • Comunicare orala: se exprima eficient in comunicarea orala
 • Luarea deciziilor: foloseste judecata robusta pentru a lua decizii eficiente si incadrate in termenele limita
 • Construirea de relatii: dezvolta relatii colaborative pentru a facilita obiective actuale sau viitoare

 

Acest studiu ajuta la obtinerea de raspunsuri la doua intrebari stringente, atunci cand se vorbeste despre angajatii cu potential inalt: „Ce masuram?” „Cum masuram?”

„Analizele statistice si experienta Hogan internationala ne-au ajutat sa oferim catre clienti o metodologie valida si acurata de masurare. Astfel, ne propunem sa venim in intampinarea nevoilor organizatiilor cu solutii valide, predictive, dar si personalizate”, afirma Cristi Mihai, consultant si coordonator al departamentului de psihologie din cadrul HART Consulting.

 

*HART Consulting este o companie de consultanta in domeniul HR, infiintata in 2006, iar preocuparea specialistilor sai, ca psihologi in mediul de business, este aceea de a oferi cunostinte si bune practici in industria de resurse umane, prin oferirea de instrumente si solutii premium cu impact pozitiv in organizatii. In acest fel, companiile sunt ajutate sa prezica performanta, sa creasca productivitatea si calitatea leadership-ului, sa scada fluctuatia si sa imbunatateasca gradul de satisfactie al angajatilor.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.