STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, PIETE FINANCIARE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Insolventa & Lichidatori

Studiu CITR: 3% dintre companiile active au impact major in economie

foto generica companiiCompaniile de care depinde relansarea economica in Romania reprezinta mai putin de 3% din totalul firmelor active. Intrarea acestora in insolventa ar genera un efect de domino cu consecinte majore asupra intregului sistem, arata o analiza a Casei de Insolventa Transilvania (CITR), liderul pietei de insolventa din Romania.

Din totalul celor peste 600.000 de companii active, in 2013, inregistrate la Registrul Comertului si care nu se afla in insolventa, 19.800 au un rol determinant in economie, fiind companii cu active de peste un milion de euro. Cifra de afaceri cumulata a acestora era, in 2012, de peste 156 miliarde euro, cu 18,8% mai mare decat PIB-ul Romaniei. Aceste companii au angajat, in 2012, peste 1.870.000 de persoane, mai mult de o treime din populatia salariata, la nivel national.

In prezent, 3.200 dintre aceste companii se afla in starea de „insolventa inevitabila” sau „nedeclarata inca”, potrivit studiului CITR. „Aceste companii au o foarte mare influenta asupra sistemului economic si trebuie sa fim atenti la evolutia lor viitoare pentru a vedea perspectivele de crestere si depasire a crizei”, trage un semnal Rudolf Vizental, asociat al CITR. El sustine ca ceea ce va determina inclinarea balantei intr-o directie sau alta este modul in care companiile vor sti si vor putea sa rezolve principalele probleme, supraindatorarea si accesul la lichiditate. „Din fericire, piata s-a maturizat si s-a adaptat la realitatile economice, iar dezvoltarea unei piete secundare de finantare este inevitabila. Mai mult, restructurarile in afara insolventei confera companiilor o solutie alternativa la indemana, insa este foarte importanta consolidarea unui cadru legislativ pentru procedura, pentru a fi cu adevarat eficienta”, precizeaza Rudolf Vizental.

Din analiza evolutiei esantionului de companii cu impact in economie in perioada 2010-2012, specialistii casei de insolventa au observat o diferentiere clara intre companiile cu evolutie pozitiva si cele aflate in dificultate. In timp ce indicatorii companiilor sanatoase se imbunatatesc, problemele celor cu dificultati se acutizeaza. Aproximativ jumatate din ele realizeaza un profit in crestere de la an la an, in timp ce pierderile altora se adancesc.

Gradul mediu de indatorare a companiilor cu profit este in limite recomandate, 64%, iar a celor cu pierdere este la o limita ingrijoratoare, de 94,77%. Coreland aceast aspect cu rezultatele studiului Coface, conform caruia companiile care au intrat in insolventa in 2013 au cunoscut degradari continue ale acestui indicator, ajungand in anul premergator intrarii in procedura la nivelul de 104% grad de indatorare, specialistii CITR apreciaza ca o mare parte din companiile din a doua categorie se afla in pragul insolventei.

In ultimii patru ani, din totalul celor peste 120.000 de societati intrate in procedura insolventei, doar 2.200 erau companii considerate cu impact. Analiza arata ca numarul companiilor aflate in dificultate sau insolventa iminenta este mult mai mare decat cel al companiilor sanatoase, iar numarul companiilor cu impact si cu perspective de a intra in procedura este mai mare decat al celor din aceeasi categorie, intrate in ultimii patru ani.

Solutia salvatoare ar putea veni de la fondurile de investitii, private equity, dublate de specialisti in managementul de criza, se arata in analiza CITR. Totodata, restructurarile in afara procedurii insolventei devin o varianta acceptata de un numar mai mare de companii, dar pentru ca procesul sa fie eficient, in afara crearii unui cadru adecvat, sunt necesare formule de asigurare a riscului privind posibila anulare ulterioara a unor masuri luate in aceasta perioada si oferite protectii si avantaje pentru cei care sustin masurile de restructurare si garantii pentru cei ce finanteaza compania in aceasta perioada.

Analiza CITR evidentiaza faptul ca mediul de afaceri din Romania este in continuare fragil, dar in acelasi timp prezinta oportunitati de restructurare. Necesitatea intervenirii la timp ramane o conditie obligatorie, iar identificarea surselor de finantare este principala provocare pentru a depasi criza ce continua de mai bine de cinci ani.

Datele fac parte dintr-un amplu raport CITR privind starea companiilor active care nu se afla in prezent in insolventa, ce va fi publicat luna viitoare.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.