STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, Cercetare & Edu & Marketing & Media, INTERNATIONAL

Studiu ACCA: Investitorii vor mai multa transparenta si acces rapid la raportarile financiare

dosareAssociation of Chartered Certified Accountant” (ACCA) a publicat recent un studiu despre tendintele in materie de raportare a companiilor care arata ca investitorii isi doresc acces mai rapid la informatiile financiare ale companiilor si transparenta. Noutatea consta in faptul ca firmele sunt dispuse sa le satisfaca cerintele.

Studiul (ACCA), una dintre cele mai importante asociatii internationale in domeniul financiar-contabil, releva faptul ca investitorii isi doresc mai multa transparenta si acces mai rapid la informatiile financiare, iar reprezentantii companiilor sunt dispusi sa le satisfaca cerintele. Firmele sustin ca sunt deschise fata de raportarea integrata si raportarea in timp real.

Sunt insa si companii care evita sa isi asume rolul de pionieri ai acestor forme de raportare, din cauza riscurilor aferente: costuri ridicate, pericolul de a dezvalui competitorilor informatii cheie prea repede si riscul de a influenta calitatea raportarii din dorinta de a raporta mai repede. Principala provocare pare a fi, conform autorilor analizei, lipsa unei intelegeri aprofundate, care sa le permita sa determine momentul potrivit pentru a face tranzitia.

Studiul are la baza un sondaj aplicat in octombrie 2013 pe 200 de directori financiari ale unor companii din Marea Britanie si Irlanda, dar si o serie de interviuri in profunzime cu lideri din comunitarea corporativa financiara. Specialistii care l-au realizat precizeaza ca, desi se bazeaza pe date furnizate la nivel local, tendintele identificate sunt valabile la nivel international.

Raportarea integrata, solutia unei transparente mai mari

Cercetarea indica faptul ca majoritatea respondentilor sunt constienti ca furnizarea unor informatii complete, transparente, imbunatateste relatiile cu stakeholderii. In jur de 40% dintre cei chestionati vor lua sau au luat deja masuri pentru adoptarea raportarii integrate, o raportare care tine cont de informatiile disponibile in cadrul mai multor departamente si care incearca sa ofere o imagine completa asupra performantelor companiei.

Printre avantajele raportarii integrate, respondentii au enumerat:

  • avantajul competitiv pe care il aduce imaginea de companie sustenabila, care raporteaza transparent si complet
  • capacitatea de a gestiona mai bine oportunitatile si riscurile
  • posibilitatea de a identifica cu exactitate factorii care conduc spre performanta
  • imbunatatirea relatiilor cu stakeholderi

 

Raportarea in timp real – avantaje si riscuri

Aproape doua treimi dintre respondentii sondajului au declarat ca investitorii vad viteza de raportare ca pe un semn al unei bune guvernari. Prin urmare, majoritatea au facut deja eforturi pentru a grabi raportarea, ceea ce a condus la imbunatatirea procesului de luare a deciziilor si la o mai mare eficienta a departamentelor financiare.

 

Pasul urmator, raportarea in timp real

Potrivit studiului ACCA, urmatorul pas in aceasta directie ar fi adoptarea raportarii in timp real, adica furnizarea informatiilor financiare in flux continuu, ceea ce ar conduce la o mai buna intelegere a performantelor companiei si ar da investitorilor posibilitatea de a reactiona mai rapid.

Doua treimi dintre cei chestionati au declarat ca ar sprijini raportarea in timp real, dar se arata totodata ingrijorati pentru riscurile pe care aceasta le presupune. Este vorba despre pericolul furnizarii unor informatii cheie competitiei sau a unor informatii inexacte, care se pot dovedi false. Totodata, autorii studiului avertizeaza asupra unui alt pericol asociat raportarii in timp real, acela ca ar putea incuraja adoptarea unor viziuni pe termen scurt si ar putea conduce astfel la instabilitatea pietelor financiare.

 

Auditul – aspecte de imbunatatit

Pe langa identificarea tendintelor in materie de raportare, cercetarea ACCA a urmarit sa determine si calitatea relatiilor dintre companii si auditori. Astfel, majoritatea directorilor financiari chestionati au declarat ca au o relatie buna cu auditorii, dar ca ar fi si aspecte de imbunatatit, la nivel de costuri si concurenta pe piata auditului. 60% dintre acestia au spus ca isi doresc tarife mai reduse, fara a fi afectata calitatea auditarii, iar aproape jumatate considera ca este necesara o concurenta mai mare pe piata.

Pentru mai multe informati accesati www.accaglobal.com.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.