STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Străinii controlează trei sferturi dintre grupurile de întreprinderi din România

Aproape trei sferturi dintre cele 21.277 de grupuri de întreprinderi, mai exact 15.722 de grupuri de întreprinderi multinaționale care activau pe piaţa românească în anul 2011 sunt controlate de societăţi din străinătate, Germania plasându-se pe prima poziţie în funcţie de ponderea numărului de salariaţi din aceste entităţi, potrivit INS.

Dintre acestea, 101 sunt controlate din interior, respectiv 15.621 sunt controlate din străinătate.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România îşi desfăşoară activitatea în comerţ, industria prelucrătoare sau construcţii.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (22%), industria prelucratoare (13%), construcţii (11%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania (17%),  Franţa (11%) și Olanda (8%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucratoare (7%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (5%) şi în secţiunea informaţii şi comunicaţii (1%).

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Franţa domină în industria prelucrătoare (4%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2%) şi în secţiunea intermedieri financiare şi asigurări (1%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Olanda 2% se regăsesc în industria prelucrătoare, 2% în secţiunea informaţii şi comunicaţii şi 1% în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, reparar ea autovehiculelor şi motocicletelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.