STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri

Statul va expropria Mânăstirea Lainici, pentru a moderniza DN66 Târgu-Jiu – Petroșani

rp_Ministry-of-Transpor-Romania-to-get-7-billion-Euro-from-EU-for-road-and-rail-infrastructure-by-2020-_300-300x198.jpgMinisterul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect normativ prin care va expropria o pădure și o pășune din proprietatea Mânăstirii Lainici (județul Gorj), în vederea modernizării unui tronson din DN66 care străbate Defileul Jiului, între Târgu-Jiu și Petroșani, conform Mediafax.

Proiectul de HG prevede declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Reabilitare DN 66 Filiaşi-Petroşani”.

Potrivit anexei la acest normativ, unul dintre proprietarii vizați de exproprieri este „Sf Mânăstire Lainici”, cu o pășune în suprafață de 4.051 mp și o pădure în suprafață de 5.119 mp. Suma totală pe care ar urma s-o primească Mânăstirea Lainici drept despăgubire în urma acestor exproprieri este de 5.100 de lei.

Ca „justificare tehnică” privind necesitatea exproprierii suprafeţelor de teren în vederea protejării monumentului istoric din incinta Mănăstirii Lainici, Ministerul Transporturilor precizează că „vibraţiile produse de traficul greu şi fluxul mare de vehicule care tranzitează DN66 vor afecta structura de rezistenţă a monumentului istoric”. Aceste vibrații „vor conduce la avarierea unor părţi ale clădirii sau a instalaţiilor şi echipamentelor acestuia, fapt ce poate conduce la degradarea/ prăbuşirea acestuia, ceea ce contravine legii”.

De asemenea ministerul precizează că „a fost emis raportul de expertiză tehnică de calitate, în vederea protejării bisericii, monument istoric, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a Manăstirii Lainici, în care menţionează devierea drumului naţional spre nord cu minimum 15 metri, în vederea protejării monumentului împotriva vibraţiilor produse de traficul greu”.

Procedurile de expropriere vor fi efectuate de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, se mai arată în proiectul citat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.