STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Industrie Prelucratoare, Politici Industriale

Statul încearcă să salveze UCM Reșița prin naţionalizare

UCM Reșița, principalul furnizor de hidroagregate şi alte echipamente pentru Hidroelectrica, este în insolvenţă după 10 ani de management privat defectuos, iar statul încearcă să o salveze prin naţionalizare, scrie ZF.

Sursă: adevarul.ro
Sursă: adevarul.ro

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie care asigură o treime din energia României, pe fondul restructurărilor, şi-a redus comenzile la o treime în 2013, astfel că afacerile UCM s-au prăbuşit de trei ori în primul semestru din acest an, la 26 mil. lei, iar pierderile au depăşit vânzările, ajungând la 27,3 mil. lei.

„Am propus să facem un plan minimal care a nu se confunda cu planul de reorganizare, dar va fi parte integrantă a acelui plan. În acest plan vor fi definite direcţiile de dezvoltare ale UCM Reșița pe următorii ani şi măsuri urgente de re­dresare şi îmbunătăţire a indicatorilor finan­ciari. Este posibil ca în septembrie să se solu­ţio­neze contestaţiile la tabelul creditorilor şi până la sfârşitul anului compania va avea un plan de reorganizare“, spune Re­mus Borza, administratorul judiciar al companiei.

Statul este creditor majoritar cu 511 mil. lei (127,5 mil. euro), adică aproape 60% din totalul creanţelor UCM, Borza încercând de un an de zile să convingă autorităţile să ajute la redresarea UCM, care se află într-o situaţie critică, cu datorii acumulate de 859 mil. lei (circa 200 mil. euro).

Săptămâna trecută fost aprobat în şedinţa de guvern un memorandum prin care statul îşi dă acordul privind transferul crean­ţelor UCM de la ANAF la AAAS şi conversia creanţelor statului în acţiuni, statul, astfel, redevenind acţionar majoritar al UCM cu peste 90% din acţiuni.

„Această mişcare prin preluarea creanţei ANAF se înscrie într-un program mai amplu al guvernului. În aceeaşi situaţie se află Aversa, Fortus Iaşi şi Remin Baia-Mare, care sunt în plin proces de restructurare şi se integrează total în strategia guvernului de reindustrializare şi reinserţie a industriei şi de creare a locurilor de muncă. Este important că UCM are po­ten­ţial, are o tehnologie nu la cel mai înalt nivel,  dar care este oarecum rezonabilă la nivel euro­pean, dar calitatea forţei de muncă acoperă une­le lacune din punctul de vedere al pro­duc­tivităţii muncii. Are o piaţă potenţială care trebuie să fie exploatată la maximum“, spune Adrian Volintiru, preşedintele AAAS (fostul AVAS).

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.