STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL, Buget & Finantare Deficit

Statul federal american a intrat în şomaj tehnic parţial

După ce Congresul nu a reuşit să ajungă la un acord privind bugetul anului fiscal 2014, statul federal american a intrat în şomaj tehnic parţial, marţi dimineaţa, având ca efect începerea procesului de blocare a activităţilor a până la 800.000 de angajaţi federali.

Sursă: www.telegraph.co.uk
Sursă: www.telegraph.co.uk

După o perioadă de 33 de luni de negocieri aprinse pe tema bugetului, democraţii şi republicanii nu au reușit să adopte la timp niciun proiect de lege pentru începerea exerciţiului bugetar 2014 de la 1 octombrie, statul american intrând în şomaj tehnic parţial, pentru prima dată în ultimii 17 ani.

În plus, aceștia nu au stabilit o dată ulterioară pentru noi negocieri, fapt ce provoacă temeri că disputele ar putea continua și pe tema plafonului de îndatorare, care trebuie majorat până pe 17 octombrie, altfel țara ar intra în default, conform Bloomberg.

Parcurile naționale si muzeele se închid, anumite servicii vor fi oprite, însă activităţile esenţiale ale guvernului, precum cele în domeniul securităţii se vor desfășura normal.

Potrivit firmei de consultanţă IHS, costurile opririi parţiale a activităţilor guvernului Statelor Unite se vor ridica la minim 300 de milioane de dolari pe zi, însă ar putea creşte pe parcurs.

Guvernul federal a început marţi programul de asigurări de sănătate obligatorii şi accesibile, cunoscut sub denumirea de „Obamacare”, mărul discordiei pe scena politică.

Barack Obama, președintele SUA, se va întâlni miercuri cu directorii marilor bănci de pe Wall Street, precum JPMorgan și Goldman Sachs, pentru a discuta despre negocierile nereușite din Congres privind bugetul federal pe 2014 şi despre creşterea plafonului de îndatorare, scrie Bloomberg.

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.