STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica, Privatizare & Retrocedare

Statul a pierdut la Curtea de Arbitraj de la Paris un proces de aproape 1 mld. euro cu Enel

Curtea de Arbitraj de la Paris a decis să dea câştig de cauză firmei energetice Enel, într-un proces deschis de statul român în care se cereau despăgubiri de aproape un miliard de euro, scrie zf.ro, citat de Mediafax.

Sede_EnelÎn procesul pierdut de statul român disputa avea legătură cu contractul de privatizare Electrica Muntenia Sud.

Statul a cerut pentru neplata penalităţilor şi nerespectarea prevederilor contractului de privatizare 834 de milioane de euro la care se adaugă alte 378 de milioane de lei, sumă care reprezintă despăgubiri costând în dividendele aferente anilor 2007 şi 2008, precum şi a dobânzilor aferente acestora.

În total, statul le cerea italienilor aproape 920 de milioane de euro. Italienii nu au plătit atât nici pentru cele trei companii de distribuţie şi furnizare a energie (Banat, Dobrogea, Muntenia Sud) cumpărate de la stat.

Entitatea care s-a dus la Paris din partea statului este SAPE, firmă înfiinţată în mai 2014 ca urmare a divizării parţiale a Electrica de dinaintea listării la Bursă. Statul a înfiinţat compania SAPE ca să ges­tioneze pachetele minoritare cu care a rămas la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice privatizate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.