STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Politica Monetara & Inflatia, Banci & BNR

Statistica BNR: Bancile au redus dobanzile la depozite si credite in lei, in martie

baniBancile comerciale au redus dobanzile la depozitele si creditele in moneda nationala, in martie 2014 fata de februarie, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Mai exact, pentru depozitele in lei aflate in sold, bancile au redus dobanzile cu 0,16 puncte procentuale, media acestora ajungand la 3,27% pe an, in martie fata de 3,43% pe an in februarie. La depozitele noi, dobanzile au scazut de la o medie de 3,02% pe an in februarie, la 2,65% pe an in martie.

Dobanzile la depozitele in euro au fost reduse, in martie fata de februarie. La depozitele noi, reducerea a fost de la 1,69% pe an la 1,64% pe an, iar la cele vechi, de la 1,99% pe an la 1,94% pe an. In aceeasi perioada, bancile au scazut dobanzile si pentru depozitele in euro ale populatiei, de la 2,09% pe an la 2,02% pe an, in cazul depozitelor din sold, si de la 1,98% pe an la 1,94% pe an, la depozitele noi.

Depozitele noi in euro ale populatiei au crescut usor pe o perioada cuprinsa intre unu si doi ani, la o medie de 2,46% pe an in martie, de la 2,37% pe an luna anterioara. La creditele in lei aflate in sold, dobanzile au scazut usor in martie, la 8,91% pe an, de la 8,97% pe an in februarie, fiind cu peste doua puncte procentuale sub media  din urma cu un an. Si in cazul imprumuturilor noi, bancile au practicat dobanzi mai mici de la populatie si firme, de 8,79% pe an in martie, fata de 8,86% pe an, in februarie.

Cat priveste imprumuturile in valuta in sold, dobanzile au fost, in medie, de 5,12% pe an in martie, nivel similar cu cel din februarie si foarte aproape de cel inregistrat in urma cu un an, de 5,14% pe an. La creditele noi, bancile au majorat dobanzile la 4,88% pe an in martie, de la 4,59% pe an în februarie. Au urcat si dobanzile la imprumuturile noi in euro pentru populatie, in special la creditele de consum, de la o dobanda anuala efectiva de 6,18% la pe an in februarie, la 6,57% pe an in martie. In cazul creditelor in euro pentru locuinte contractate de populatie, DAE a crescut de la 5,55% pe an in februarie, la 5,76% pe an in martie 2014.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.