STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, P.I.B. & STATISTICI, Treasury-Bonds & Bills

Standard & Poor’s menține România în categoria „junk”

Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale României la „BB+” pentru finanţarea pe termen lung, respectiv la „B” pentru datorii pe termen scurt, cu perspectivă stabilă.

Astfel, Standard & Poor’s menţine România în categoria speculativă, sau „junk”, nerecomandată pentru investiţii pe termen lung.
Calificativul „BB+” atribuit datoriilor pe termen lung ale statului român este cu o treaptă sub categoria „investment grade”.

Ratingurile Romaniei sunt limitate de nivelul relativ scazut al PIB/locuitor, de cadrul institutional aflat inca in curs de dezvoltare, de vulnerabilitatea fata de socurile externe si de nivelul inca ridicat, dar in scadere, al datoriei externe, se arata intr-un comunicat al agentiei americane de evaluare financiara, parte a grupului McGraw-Hill Companies.

„Anticipăm că creșterea economică se va consolida treptat în 2013-2015 mai ales datorită creșterii investițiilor, facilitate de o rată mai ridicată de absorbție a fondurilor UE și de o revenire a investițiilor străine directe, factori care vor susține consumul populației și exporturile”, informează S&P.

Pe de altă parte, performanţele economiei vor fi afectate de „capacitatea administrativă slabă, care va limita abrosbţia fondurilor UE”, dar şi de progresele lente înregistrate în implementarea reformelor structurale.

„Guvernul a început restructurarea societăţilor de stat, în special în sectorul energiei şi cel al transporturilor, dar considerăm că ar putea exista o reticenţă în ceea ce priveşte închiderea companiilor care înregistrează pierderi sau vânzarea activelor statului”, notează agenţia de rating.

Totusi ratingurile statului roman ar fi sustinute de continuarea reformelor structurale pentru imbunatatirea competitivitatii economice si a potentialului de crestere economica, in acelasi timp cu mentinerea prudentei fiscale si diminuarea presiunilor externe.

Moody’s este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania pe toata perioada crizei financiare in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe termen lung. In prezent, Moody’s atribuie Romaniei calificativul „Baa3”, ultimul din categoria recomandata investitiilor pe termen lung, cu perspectiva stabila.

Fitch acorda Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta calificativul „BBB-„, cu perspectiva stabila, de asemenea in afara clasei investment grade.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.