STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Finante & Servicii Profesionale, Insolventa & Lichidatori

Spectrul insolventelor nu dispare in 2014. Zece insolvente rasunatoare anul trecut

insolvencyDoar 7000 de companii au iesit sau sunt in curs de a iesi, cu succes, din insolventa. Si in 2014, insolventa ramane pericolul major pentru o serie de companii medii si mari, iar cele mai expuse sunt cele din sectorul alimentar, cele care obtin venituri din inchirieri de spatii si cele care depind de subventii. 

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), aproximativ 30.000 de societati au intrat in insolventa in 2013, cu 10% mai multe fata de 2012. Acestea aveau, cumulat, datorii de 5,7 miliarde de lei, adica aproximativ 1,3 miliarde de euro, la o cifra de afaceri de 11,4 miliarde de lei, echivalentul a 2,6 miliarde de euro, precum si un total 61.217 de angajati.

Repartizarea pe judete:

  • Bucuresti: 3565 firme intrate in insolventa in 2013; cifra de afaceri 4,7 mld RON, datorii totale 1,7 mld RON, 15.700 angajati
  • Timis: cifra de afaceri 553 mil RON a firmelor intrate in insolventa in 2013
  • Buzau: firme cu cifra de afaceri de 549 mil RON
  • Bihor: cifra de afaceri 548 mil RON cumulata pentru insolventele noi de anul trecut
  • Ilfov: cifra de afaceri 497 mil RON

La nivel national s-au inregistrat, pana in prezent, aproximativ 110.000 dosare de insolventa, potrivit Casei de Insolventa Transilvania (CITR).

Dar nu atat numarul dosarelor reprezinta un semnal de alarma pentru specialisti, cat marimea companiilor care ajung in insolventa. „Ceea ce ne ingrijoreaza este numarul de companii medii si mari intrate in insolventa, anul trecut, si impactul extrem de negativ pe care acestea l-au avut: mii de locuri de munca pierdute si de contribuabili importanti in pericol de a disparea”, afirma Rudolf Vizental, asociat coordonator la CITR, liderul pietei locale a insolventei. In plus, acest pericol major se mentine si in 2014.

Statisticile BNR de la sfarsitul lui octombrie 2013 aratau un nivel al creditelor companiilor de 26,65 miliarde de euro, fata de 28,32 miliarde de euro in aceeasi luna din 2012. Creditele au scazut, in conditiile in care ponderea restantelor a crescut de la 12,10% – octombrie 2012 – la 15,11% in octombrie anul trecut. Cum multe companii nu mai pot obtine finantare de la banci, fiind supraindatorate, devine dificil pentru acestea sa evite insolventa. Dintre cei mai expusi dificultatilor financiare, in acest an, vor fi producatorii din sectorul alimentar  si beneficiarii de subventii sau de chirii, care se vor confrunta anul acesta cu situatii de insolventa, sustin majoritatea caselor de insolventa. Si sectorul constructii se mentine vulnerabil, insa aici tendintele sunt diferite, mai exact „favorabile constructiilor civile si dificile pentru cei din domeniul infrastructurii”, dupa cum precizeaza Vizental. Acesta da ca exemplu cazurile Alpine,  proiectul imobiliar Swan si Vectra Service Brasov, administrate de CITR.

 

10 insolvente rasunatoare in 2013

 

1. La inceputul anului, Tribunalul Valcea aproba intrarea in insolventa a combinatului Oltchim.

 

2. Swan Office & Technology Park din Bucuresti, dezvoltator ansamblul de birouri, o investitie a companiei londoneze Chayton Capital LLP. Proiectul se afla in topul celor mai active cladiri de birouri din nordul Bucurestiului, incheind 2012 cu o crestere a ratei de ocupare si cu o serie de potentiali chiriasi noi in stadii avansate de negociere pentru anul 2013. 

 

3. Tribunalul Comercial Cluj a aprobat, in aprilie, intrarea in insolventa a combinatului Mechel Campia Turzii.

 

4. Tribunalul Bucuresti a admis, in mai, cererea companiei Vulcan Bucuresti de a intra in insolventa, dupa ce mai multe firme solicitasera acelasi lucru in instanta, in ultimii ani.

 

5. Tribunalul Ilfov a dispus, in septembrie, inceperea procedurii de insolventa ceruta de Alpine SA, subsidiara din Romania a celei de-a doua firme de constructii austriece, dupa Strabag.

 

6. Insolventa INR Management Real Estate, dezvoltatorul proiectului imobiliar Silver Mountain din Poiana Brasov. In 2008, INR Management Real Estate a demarat constructia celui mai mare proiect imobiliar din Romania, estimat la peste 300 de milioane de euro.

 

7. Firma K&S Electric Power Point, care a dezvoltat mall-ul Electroputere Craiova, a intrat in insolventa la propria solicitare, dupa ce a fost atacata in instanta de constructor si banca finantatoare.

 

8. Complexul Ocna Sibiului, detinut de omul de afaceri din Sibiu, Ilie Gradinar, a intrat in insolventa dupa care a fost scos la vanzare. Complexul balnear a fost evaluat la 3,9 milioane de euro, insa valoarea reala este de 9 milioane de euro, potrivit reprezentantilor complexului.

 

9. Compania Omilos Oradea, proprietarul parcului comercial Era Shopping Partk Oradea, a solicitat deschiderea procedurii simplificate a insolventei, ca urmare a pierderii unei dispute legale pentru suma de 3,2 milioane de euro, cu compania Constructii Bihor, care a participat la procesul de construire a centrului comercial.

 

10. In vara, Tribunalul Hunedoara a admis cererea de intrare in insolventa a Primariei din Aninoasa, judetul Hunedoara. Institutia avea la momentul respectiv datorii de aproape 6 milioane de lei catre furnizoi si stat.

 

Dupa ani de criza sunt greu de identificat sectoarele aflate intr-un moment favorabil fata de cele care vor intampina dificultati, sustin la unsion reprezentantii societatilor de insolventa. Ceea ce pot sa afirme insa cu certitudine acestia este faptul ca fara o infuzie de lichiditati in piata care sa dezghete consumul este nerealista speranta intr-o relansare economica.

BNR a luat, la inceputul acestei luni, masura de reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO), pe langa scaderea ratei dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75%, scopul fiind tocmai stimularea creditarii. In acest fel, au fost eliberate 500 de milioane de euro si 4 miliarde de lei. Dar, majoritatea bancherilor sunt de parere ca aceste masuri nu vor stimula relansarea creditarii mai devreme de sfarsitul acestui an. Prin urmare, gradul de expunere la insolventa ramane ridicat pentru multe companii.

 

 Sectoare expuse pericolului insolventei si in 2014

In sectorul alimentar, companiile producatoare sunt prinse ca intr-o menghina intre furnizorii de cereale si marii retaileri, fiind veriga slaba in ambele relatii, dupa cum explica reprezentantul Casei de Insolventa Transilvania, Rudolf Vizental. Pe partea de achizitii – in conditiile unor volatilitati mari la pretul materiilor prime (cereale, carne, lapte) -, sunt serios afectate stabilitatea businessului si predictibilitatea acestuia. Pe partea de vanzari, contractele rigide si taxele multiple duc marja comerciala de multe ori in zone negative. In aceste conditii, supraindatorarea, specifica producatorilor care au investit, este gestionata doar prin esalonari.

Pe de alta parte, la fel de afectate vor fi companiile ce obtin venituri din inchirieri de spatii comerciale (mall-uri), cladiri industriale, spatii de birouri. Cele mai multe proiecte au fost dezvoltate in conditii de boom imobiliar, cu costuri si credite mari, cu previziuni privind veniturile viitoare (chirii), care astazi nu mai sunt realiste.

Chiriasii din mall-uri sunt fie retaileri aflati in dificultate de a plati chiria, fie magazine care atrag clienti („ancore”), dar care au chirii mici. In conditiile in care comertul on-line castiga tot mai mult teren, iar consumul majoritatii populatiei este limitat la cosul de baza, nu se intrevad perspective de redresare in retail.

2014 va fi dificil si pentru beneficiarii de subventii, care vor fi afectati in mare masura de intarzieri la plata a subventiilor, iar aici un exemplu semnificativ, oferit de Rudolf Vizental, este cel al certificatelor verzi. Chiar daca se estimeaza perspective bune pentru sectorul agricol, intarzierile subventiilor au intotdeauna un impact imediat si asupra costurilor si asupra performantei. Veniturile sunt afectate negativ, in timp ce costurile cresc, ca urmare a nerespectării termenelor de plata.

 

Cum poate fi evitata insolventa

Faptul ca anumite companii vor avea dificultati financiare, in 2014, nu inseamna ca inevitabil vor ajunge in insolventa. Rudolf Vizental are convingerea ca solutiile de redresare in afara insolventei sunt instrumente accesibile ce incep sa dea rezultate. CITR a experimentat cu succes, anul trecut, evitarea insolventei in cazul Cemacon Cluj (ex-Cemacon Zalau), reusind sa aduca compania pe profit operational, fiind primul caz semnificativ de reorganizare in afara procedurii insolventei din Romania. Pentru asta insa este nevoie, in primul rand, ca problema sa fie identificata din timp si tratata in mod eficient, subliniaza Vizental.

Daca insolventa este o procedura ce se bazeaza pe protectia legii insolventei, restructurarea „out of court” are o implementare mai flexibila, care se bazeaza pe creativitate in identificarea strategiei optime de restructurare.

Spre deosebire de procedura judiciara, unde toate informatiile sunt publice la dosar, in cazul restructurarilor „out of court” vorbim despre anumite conditii foarte stricte de confidentialitate. „Asadar nu putem detalia cazurile concrete din portofoliul de restructurari decat cu acordul companiilor implicate”, mentioneaza Vizental.

El confirma, insa, ca exista deja primele proiecte de succes, precum si o serie de companii aflate in prezent in diferite faze de restructurare. Obiectivul CITR este acela de a gestiona un portofoliu de pana la 10-20 astfel de companii, pentru a putea ramane concentrati in respectivele proiecte.

 

Cum se poate traversa, cu succes, insolventa

Hidroelectrica – controlata de stat – este cea mai mare companie care a iesit, in 2013, din insolventa la un an de la cererea de intrare in aceasta procedura de redresare a societatii. Administratorul judiciar al companiei, Euro Insol, s-a concentrat, in toata aceasta perioada, in principal pe curatarea companiei de contractele paguboase, prin denuntarea acestora. Hidroelectrica reprezinta un caz diferit de cel al altor companii, dar pentru a intelege evolutia insolventelor, specialistii sustin ca sunt indicatori identici ce trebuie urmariti, si anume trebuie analizati indicatorii privind consumul, accesul la finantare si masurile guvernamentale de sustinere a economiei. Pana cand acestea nu vor reveni la normal, insolventele vor continua sa apara intr-un ritm relativ constant, atrag atentia acestia.

Un alt caz este compania Leonardo, lider pe piata locala a retail-ului de incaltaminte, care in 2012, din cauza datoriilor uriase catre stat, banci si furnizori, a intrat in reorganizare si inca se afla in acest proces. Masurile menite sa repuna compania pe picioare, luate de administratorul judiciar, CITR, au adus compania, in prezent, la stadiul la care poate face fata provocarilor pietei, dupa cum afirmau la acel moment reprezentantii CITR. Cert este ca, ulterior, pe parcursul reorganizarii, compania a primit premiul de cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al judetului Bihor.

Nici Flanco International SRL nu a reusit sa evite insolventa, in 2012, dar la numai patru luni de la declararea insolventei a ajuns pe break-even, iar dupa sase luni s-a reusit reorganizarea intregii societati, dupa restructurarea creditelor, urmand sa redevina unul din principalii jucatori pe piata de retail de IT si electrocsanice, dupa cum declara la acea vreme Andreea Anghelof, asociat coordonator la CITR.

O procedura de reorganizare prin insolventa reusita dureaza in mod normal minimum 1-2 ani, putand ajunge si pana la 3 sau chiar 4 ani. Asadar, „este prematur sa ne pronuntam cu privire la numarul de povesti de succes in randul companiilor care au intrat in insolventa in 2013”, spune Rudolf Vizental. „Ceea ce putem observa este faptul ca procentul national de reorganizari stagneaza in jurul valorii de 4-6%, insa, avand in vedere ca totalul insolventelor este in crestere, putem concluziona ca avem o crestere a numarului de reorganizari”, adauga acesta.

Potrivit CITR, in prezent, aproape 7.000 de companii au iesit sau sunt in curs de a iesi cu bine din procedura de insolventa. Din pacate, in continuare principalul motiv al numarului mic de reorganizari de succes este intarzierea momentului in care se recunoaste starea de dificultate existenta de catre conducerea companiei, sustin specialistii in insolventa. Cu cat este accesata mai tarziu procedura de insolventa de catre compania cu probleme, cu atat aceste probleme se acutizeaza si sunt tot mai greu sau chiar imposibil de rezolvat.

 

Perspective 2014

Un studiu recent al Coface arata ca scaderea gradului de creditare, precum si deteriorarea disciplinei de plata din economie se observa mai pregnant in randul companiilor, si in special al celor medii si mari. Acestea au inregistrat pe parcursul lui 2013 o dublare a restantelor la creditele bancare si un numar record de insolvente: insolventele deschise in anul 2013, in randul firmelor cu o cifra de afaceri de peste 1 milion de euro, a crescut cu 50%.

Mai mult decat atat, numarul total de insolvente nou deschise in 2013 este in usoara crestere anuala, 2,1% date intermediare si 5% date finale, ajungand la 26.372 de proceduri deschise. „Fara schimbari legislative concrete privind procedura insolventei, numarul insolventelor deschise in 2014 poate inregistra cresteri de pana la 10%”, atrag atentia specialistii Coface.

Prin insolvente, mediul privat se regenereaza, dar tendinta este de contractie in conditiile in care totalul firmelor care si-au intrerupt activitatea anul trecut anuleaza toata valoarea adaugata adusa in economie de firmele infiintate in anii 2011 si 2012. Raportul de firme care si-au intrerupt activitatea la firme nou infiintate este de 2:1, potrivit Coface.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.