STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Energie & Utilitati & Infrastructura, Politica Energetica

Spaniolii, austriecii si sud-coreenii au dezvoltat cele mai mari parcuri fotovoltaice in Romania

panouri solareTrei mari proiecte pe energie solara produc, in total, la acest moment 846,2 MW. Este o crestere spectaculoasa daca avem in vedere ca la finalul lui 2012 functionau doar 49,3 MW. Doua dintre cele trei parcuri solare au intrat in functiune chiar la sfarsitul lui 2013, iar investitiile se ridica la 165 milioane de euro.

Cele mai importante proiecte fotovoltaice s-au demarat la finalul lui 2013, potrivit datelor Transelectrica. Este vorba despre proiectele de la Ciuperceni, Satu Mare, si de la Izvoarele, Giurgiu, ambele puse in functiune la sfarsitul lui 2013. Cel mai mare proiect este asadar, la acest moment, cel de la Ciuperceni, cu o capacitate de 55,9 MW, fiind montat pe 136 de hectare. In medie, pentru a monta un megawatt intr-un parc solar sunt necesare circa 2,5 hectare de teren. Investitia se ridica la aproximativ 87 milioane de euro, calculand o investitie pe megawatt de 1,55 milioane de euro. Pretul unui megawatt variaza, de regula, intre 1,3 si 1,8 milioane de euro. Investitorul proiectului este compania GPSB Solaris 48, care a detine licenta de producere a energiei electrice din octombrie 2013, dupa cum arata datele Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). GPSB Solaris 48 este controlata de firma spaniola Bester Generation cu o detinere de 61,75% din capitalul companiei, asa cum figureaza in datele Registrului Comertului (RC).

Tot la sfarsitul lui 2013, s-a pus in functiune si proiectul cu o capacitate de 49,9 MW de la Izvoarele. La acelasi calcul, investitia se ridica la peste 77 mil. euro. Parcul are 215.000 de panouri solare, iar proiectul apartine com­paniei LJG Green Energy Source Gamma, al carei actionar majoritar este firma austriaca, Core Value Investments, potrivit datelor RC.

Al treilea mare proiect solar din Romania functioneaza la Slobozia, Giurgiu, si a fost dezvoltat de sud-coreenii de la Samsung. Proiectul are o capacitate de 45 MW. La sfarsitul lui noiembrie 2013, in tara functionau parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 740,4 MW, cam aceeasi putere a unui reactor de la centrala nucleara Cernavoda. Datele Transelectrica arata ca la finalul lui 2012 in România functionau doar 49,3 MW. Asadar, in nici un an dimensiunea proiectelor solare a crescut de 15 ori, iar investitiile ajung la circa un miliard de euro, avand in vedere costul mediu pentru punerea in functiune a unui megawatt.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.