STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Privatizare & Retrocedare, Banci & BNR

Spania începe privatizarea Bankia, la doi ani după un bailout de 20 mld. euro

Guvernul spaniol va începe privatizarea Bankia prin vânzarea unui pachet de 5-10% din acţiuni către investitori instituţionali, la doi ani după ce statul a fost nevoit să preia participaţia majoritară, transmite Mediafax.

Bankia headquarters in MadridPrivatizarea va fi realizată în etape, pe parcursul următorilor câţiva ani, a declarat preşedintele Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, pentru ziarul ABC, preluat de Reuters.

„Cel mai probabil model de privatizare este similar cu cel al Lloyds. Primele pachete vândute vor fi mai mici. Ne gândim la 5-10%. Acţiunile vor fi plasate către investitori instituţionali”, a afirmat bancherul.

Guvernul birtanic a atras în luna septembrie 3,2 miliarde lire sterline prin vânzarea unei participaţii de 6% la grupul financiar Lloyds, naţionalizat în urma crizei financiare mondiale.

Bankia, a patra mare bancă din Spania, a devenit simbolul crizei financiare din Spania, după ce a anunţat pierderi de peste 19 miliarde euro în 2012, din cauza volumului uriaş de credite pentru proiecte imobiliare devenite nepeformante.

Bankia, la care guvernul spaniol deţine 68,4% din acţiuni, prin fondul de restructurare a sectorului bancar, a înghiţit aproape jumătate din linia de credit de 41,3 miliarde euro pusă la dispoziţie Spaniei de UE pentru restructurarea sectorului bancar.

Conform planului de restructurare a Bankia convenit de Spania cu Comisia Europeană, guvernul trebuie să vândă până în 2017 întreaga participaţie deţinută la instituţia de credit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.