STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Finante & Servicii Profesionale, EUROPA, INTERNATIONAL, Buget & Finantare Deficit, Banci & BNR

Spania iese din programul de sustinere a bancilor

La CaixaIncepand cu 23 ianuarie 2014, Spania va iesi din programul de sustinere a bancilor. Comisia Europeana (CE) si FMI saluta progresele realizate de autoritatile de la Madrid.

Aceasta nu inseamna insa ca piata bancara spaniola s-a redresat complet, motiv pentru care cele doua institutii, CE si FMI, cer guvernului Rajoy sa continue reformele si rigoarea bugetara pentru o crestere economica sustenabila. „Procesul de restructurare a bancilor care au beneficiat de sprijinul statului este avansat”, potrivit executivului UE, in timp ce FMI subliniaza, intr-un comunicat separat, ca eforturile facute in cadrul programului de ajutor au transformat sistemul bancar intr-unul mai solid, mai sigur si de o marime mai rezonabila, dupa cum transmite Mediafax.

CE si FMI au publicat al cincilea raport referitor la evolutia planului de sustinere a bancilor spaniole, in urma evaluarilor efectuate de delegatiile trimise la Madrid, la inceputul lunii decembrie 2013.

In iulie 2012, Spania a obtinut un program de ajutor destinat sectorului bancar, in valoare de 41,3 miliarde de euro. Autoritatile de la Bruxelles au indicat ca au efectuat raportul final referitor la programul spaniol, in timp ce FMI va mai publica unul la începutul lunii februarie 2014. Fondul a subliniat totusi faptul ca bancile trebuie sa fie, in continuare, supravegheate si sa vanda active pentru a putea relansa creditarea.

Spania, a patra mare economie din zona euro, a iesit in trimestrul al treilea din recesiune, dupa doi ani, cu o crestere de doar 0,1% fata de trimestrul precedent, in timp ce somajul depaseste 26%.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.