STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, EUROPA, Buget & Finantare Deficit

S&P a revizuit în creştere ratingul Spaniei cu o treaptă, la „BBB”, cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a revizuit în creştere ratingul suveran al Spaniei cu o treaptă, la „BBB”, cu perspectivă stabilă, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei economice a ţării, potrivit Mediafax.

OB-IH846_0428sp_F_20100428121015S&P a justificat decizia prin perspectivele mai bune ale Spaniei şi a schimbat estimarea privind creşterea economică medie pentru perioada 2014-2016 de la 1,2% la 1,6%, situaţie care reflectă efectele reformelor structurale.

Spania a ieşit dintr-o perioadă prelungită de scădere economică în a doua jumătate a anului trecut, iar guvernul de la Madrid vizează un avans al PIB de 1,2% pentru acest an şi de 1,8% pentru anul următor.

Autorităţile se confruntă, însă, în continuare cu rate foarte ridicate de şomaj şi deficit bugetar, în timp ce băncile, care au avut nevoie de ajutor financiar de 42 de miliarde de euro în 2012, acordă încă împrumuturi cu dificultate.

„Perspectiva este stabilă, reflectând opinia S&P că riscurile pentru rating vor rămâne echilibrate pe parcursul următorilor doi ani”, notează agenţia.

Spania, la fel ca alte ţări aflate în dificultate din zona euro, a beneficiat în ultimele luni de un apetit sporit pentru obligaţiuni din partea investitorilor, ca urmare a calmării temerilor privind destrămarea zonei euro, dar şi a efectelor reformelor.

Fitch a crescut ratingul Spaniei cu o treaptă, la „BBB+”, în aprilie, în timp ce Moody’s a urcat calificativul ţării la „BBB” în februarie.

Agenţia de rating Fitch a îmbunătăţit vineri calificativul Greciei la „B”, cu perspectivă stabilă, în urma consolidării finanţelor statului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.