STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Industrie Prelucratoare, Politica Energetica, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Sorin Gal (ANRM): Dacă Marea Neagră ajunge la potenţial complet, vom produce 20 de miliarde de metri cubi anual, până în 2025, dar dacă va rămâne consumul la 10 miliarde de metri cubi, se va căuta cumpărător

În acest moment, cererea este acoperită în măsură de 100%, există înmagazinări suficiente. Noi producem 10-11 miliarde de metri cubi şi consumăm tot atât. Probabil în 2025, vom produce 18-20 de miliarde de metri cubi dacă va ajunge Marea Neagră la potențial complet de exploatare, iar atunci se va căuta cumpărător, a explicat Sorin Călin Gal, Director General, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în cadrul evenimentului ZF POWER SUMMIT 2018.

„Pe lângă OMV Petrom care produce 1 miliard de metri cubi pe an, reprezentând 11-12% din producţia anuală a României, mai există 2 proiecte în desfăşurare, Black Sea Oil & Gas, care sunt în faza de finalizare a proiectului şi probabil vor intra în faza de dezvoltare a proiectului. În jur de 2020 vor produce aproximativ 1 miliard de metri cubi pe an. ExxonMobil ar trebui ca în noiembrie 2018 să îşi exprime intenţia de a intra în faza de dezvoltare a proiectului. Potenţialul lor este de 6 miliarde de metri cubi”.

În România nu există o industrie suport care să poată oferi serviciile solicitate de ExxonMobil. „Ei au făcut şi fac mai multe operaţiuni pentru a intra în faza de dezvoltare, au căutat furnizori pentru serviciile şi instalaţiile pe care vor să le construiască şi au încercat să găsească parteneri în România. A fost greu şi cu rezultate slabe. Nu există o industrie suport în România care să poată oferi serviciile solicitate de Exxon”.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.