STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Stiinta & Tehnologie

Sonda New Horizons s-a apropiat de destinatia sa finala: Pluto

plutoSonda New Horizons ce apartine NASA se apropie de destinatia misiunii sale, si anume planeta pitica Pluto, fiind la o zi de intalnirea istorica cu acest corp cosmic indepartat, dupa o calatorie ce a durat mai mult de 9 ani, dupa cum relateaza Reuters, preluat de Agerpres.

Sonda New Horizon se afla, in prezent, la peste 4,88 miliarde de kilometri de Pamant, iar semnalele radio spre si dinspre Terra au nevoie de aproximativ 4 ore si jumatate pentru a ajunge la destinatie, calatorind cu viteza luminii.

New Horizons s-a aflat in cel mai apropiat punct de planeta pitica Pluto marti, la ora 11:49 GMT. Sonda va ramane pe pilot automat pentru intalnirea cu Pluto, urmand ca toate cele sapte instrumente stiintifice de la bord sa culeaga date despre aceasta planeta pitica, precum si despre cele cinci luni cunoscute ale sale. Datele stiintifice adunate vor fi transmise prin radio spre Pamant, in urmatoarele 16 luni.

Pluto si cel mai mare satelit al sau, Charon, se afla in rotatie sincrona, astfel ca o fata a lui Pluto se afla mereu orientata spre aceeasi parte a lui Charon. Ceilalti patru sateliti ai lui Pluto, in ordinea marimii sunt Nix, Hydra, Kerberos si Styx.

NASA a lansat sonda New Horizons in 2006, an in care Pluto si-a pierdut statutul de planeta, fiind recatalogata ca planeta pitica, decizie ce a aprins vii controverse privind definirea planetelor si daca acest corp cosmic indepartat poate sau nu sa fie considerat planeta.

In functie de locul in care se afla pe orbita, temperaturile pe Pluto variaza, in medie, intre 223 grade Celsius si 233 grade Celsius. Diferenta relativ mica de temperatura ar putea avea efecte asupra atmosferei rarefiate a planetei pitice.

Atunci cand Pluto se afla in punctul de maxima apropiere de Soare al orbitei sale, gheata din azot si monoxid de carbon de la suprafata sa sublimeaza (trece direct din stare solida in stare gazoasa), generand o atmosferă rarefiata.

Conform modelelor computerizate de simulare a conditiilor de pe Pluto, aceasta atmosfera este dinamica, existand vanturi care bat cu viteze de pana la 362 de km/h. La suprafata micutei planete s-ar inregistra o presiune de aproximativ 3 microbari (presiunea etalon, de la suprafata Pamantului, este de 1 bar).

Oamenii de stiinta sunt de parere ca atunci cand ajunge in punctul cel mai indepartat de Soare al orbitei sale, atmosfera lui Pluto dispare, gazele din compozitia sa revenind in stare solida, de gheata.

Un an pe Pluto dureaza 248 de ani terestri, iar aceasta planeta mica are o orbita foarte eliptica, ce o aduce in interiorul orbitei lui Neptun timp de 20 de ani — perioada in care se afla la cea mai mica distanta fata de Pamant si cand ar fi nevoie de doar 4 ore pentru ca un mesaj pornit de pe Pluto sa ajunga la destinatie. Atunci cand se afla in cel mai indepartat punct al orbitei sale fata de Pamant, un astfel de mesaj ar ajunge pe Terra in peste 6 ore si jumatate.

New Horizons, care are dimensiunea unui pian de concert si cantareste 465 de kilograme, este cea mai rapida sonda spatiala lansata vreodata de pe Pamant. In prezent ea se deplaseaza prin spatiu cu viteza de peste 1,6 milioane de kilometri pe zi. Aceasta sonda functioneaza cu energie nucleara, obtinuta din descompunerea plutoniului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.