STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, EUROPA, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Şomajul din zona euro stagnează la 11,9% în februarie 2014

Şomajul din zona euro a stagnat în februarie la 11,9%, situaţia din piaţa forţei de muncă subliniind evoluţiile economice divergente pe axa nord-sud, Germania continuând să câştige teren, în timp ce în Italia rata şomajului a ajuns la un nou nivel record, transmite Mediafax.

Greek Job Center Ahead Of Euro Zone Unemployment FiguresRata şomajului din zona euro stagnează de 5 luni aproape de maximul istoric de 12%, situaţia de depresiune economică persistând în cea mai mare parte a continentului, cea mai vizibilă excepţie fiind Germania, transmite Bloomberg.

În Germania, cea mai mare economie europeană, numărul şomerilor a continaut să scadă în martie, în timp ce şomajul din Italia, a treia mare economie din zona euro, a atins în feburarie nivelul record de 13%.

În Spania şi Grecia, şomajul se menţine la cote alarmante de peste 25%, faţă de 4,8% în Austria, 5,1% în Germania sau 7,3% în Olanda.

Divergenţele subliniază situaţia dificilă în care se găseşte Banca Centrală Europeană (BCE), care trebuie să ajusteze politica monetară pentru cele 18 state din zona euro cu situaţii economice foarte diferite, într-o perioadă prelungită de presiune economică, cu riscuri de deflaţie.

Eurostat estimează că numărul şomerilor din UE este de aproape 26 de milioane, rata şomajului la nivelul celor 28 de state fiind de 10,6% în februarie, în scădere uşoară de la 10,7% în ianuarie.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat săptămâna trecută că impactul relaxării politicii monetare asupra economiei va fi tot mai vizibil odată cu dispariţia efectelor reziduale ale crizei financiare. Totodată, oficialul a reiterat că BCE este pregătită să acţioneze în cazul deteriorării situaţiei.

BCE estimează pentru acest an o creştere economică de 1,2% în zona euro, după contracţia de 0,5% din 2013. Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 0,5%, cu mult sub ţinta de aproape 2% asumată de BCE.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.