STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Somaj in scadere, in Grecia

guvern grecRata somajului in Grecia a scazut, in februarie, pentru a cincea luna consecutiv, la cel mai redus nivel de mai mult de un an, fapt ce confirma ca economia elena iese din recesiunea ultimilor sase ani, potrivit publicatiei Kathimerini.

Potrivit datelor publicate joi de biroul pentru statistică ELSTAT, rata somajului a coborat la 26,5%, de la nivelul revizuit in scădere de 26,6% atins in ianuarie. In septembrie 2013, rata somajului in Grecia atingea a un nivel record de 27,7%.

Somajul este un motiv major de ingrijorare pentru guvernul de la Atena, care vrea sa demonstreze ca exista speranta, dupa măsurile drastice de austeritate din ultimii ani si inainte de alegerile europarlamentare din aceasta luna.

„Datele confirma tendinta de stabilizare a somajului si faptul ca nivelul maxim a fost atins in trimestrul al treilea din 2013”, a declarat analistul Nikos Magginas, in opinia caruia somajul incepe sa urmeze evolutia pozitiva a altor indicatori economici, cum ar fi indicele privind industria prelucratoare si increderea in economie.

Rata somajului din Grecia continua sa fie de doua ori mai mare decat media zonei euro, care a atins nivelul de 11,8%, in februarie. Indicatorul s-a triplat din 2008, an care a marcat debutul unei contractii economice de sase ani in Grecia, care a redus PIB-ul cu circa 25%.

Autoritatile de la Atena si creditorii internationali ai tarii anticipeaza ca economia elena va iesi din recesiune in acest an si va inregistra o crestere de 0,6%.

Cei mai afectati de somaj sunt tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. Excluzand studentii si militarii, 56,9% dintre acesti tineri nu aveau un loc de munca in februarie, fata de 23% la inceputul crizei.

Reducerea ratei somajului va fi un proces de durata. In perioada in care economia Greciei avansa cu 3%-5%, erau create in medie 50.000 de locuri de munca anual, astfel ca absorbirea a circa 1 milion de someri creati de criza va dura ani de zile, noteaza Kathimerini.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.