STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Telecom & IT-C & Online, Electronice & Gadget

Smartphone-urile isi supraestimeaza inteligenta sociala – insa intra in scena Aplicatiile Contextuale

HuminCand smartphone-ul transmite notificari sub forma unui „buzz” insistent, intr-un moment nepotrivit, sau un cantec precum „La Cucaracha”, la care uneori chiar tresarim, ne intrebam pe buna dreptate cat de inteligent este telefonul nostru. Mai degraba se comporta stupid, iar aceasta devine o reala provocare pentru gigantii din tehnologie, care ar trebui sa sustina inovativ dezvoltatorii de aplicatii, prin sisteme de operare inteligente.

Atunci cand au fost introduse prima data asa-numitele notificari – aplicatii de alertare manifestate prin luminarea ecranului telefonului mobil sau printr-un „buzz” prelung, ori cu „La Cucaracha” – acestea au reprezentat un mod creativ de a permite telefonului mobil sa ne capteze atentia.

Ulterior, insa, aceste notificari la fiecare cateva secunde au devenit de-a dreptul enervante, iar aceasta suprasaturatie de alertari s-a transformat intr-una dintre problemele tot mai mari pe care ni le creaza propriul smartphone. Este clar un indiciu ca telefoanele noastre mobile nu sunt chiar atat de inteligente precum se cred.

Apar, in mod firesc, o serie de intrebari: de ce nu transmite telefonul nostru notificarile potrivite la momentul potrivit – de exemplu, nu in timpul unei intalniri amoroase sau de afaceri? De ce nu sunt trimise in mod prioritar alertele de la sotie/sot, de exemplu, sau de la sef, si nu notificarile fostilor colegi de liceu de pe retele sociale? Mai mult, de ce vreme indelungata, dupa ce ai incetat sa mai joci Candy Crush Saga, telefonul tau continua sa te alerteze asupra unui nou nivel de dezvoltare al jocului si nu oricand, ci chiar cand te afli in pat?

Realitatea este ca, odata ce am inceput sa ne dam seama de stupiditatea propriului telefon, este tot mai greu sa ne oprim din aceste intrebari, sustine Farhad Manjoo, editorialist IT la the New York Times. „Daca aruncam doar o privire in agenda cu persoane si adrese, imi pun imediat intrebarea de ce numele apar in ordine alfabetica, si nu in functie de frecventa de interactiune cu aceste persoane, de exemplu, sau in functie de cei fata de care exista probabilitatea cea mai mare de interactionare in ziua respectiva?”, se intreaba si Manjoo intr-un articol aparut in NYT.

„Daca smartphone-ul tau stie cum iti vei petrece ziua – unde te afli, unde urmeaza sa te deplasezi, ce amanari intervin – de ce nu poate sugera cel mai bun timp pentru tine in abordarea fiecarui punct de pe lista de probleme de rezolvat?”, continua editorialistul.

Pentru el este evident faptul ca smartphone-urile nu sunt prea inteligente, insa nici nu cade in capcana lamentarilor fara solutii. Si asta din simplul motiv ca firmele mici din IT care dezvolta aplicatii incep deja sa se miste spre rezolvarea acestei probleme, desi – e drept – incet.

„Sunt start-up-uri din IT care au creat, in ultima vreme, un nou tip de programe cunsocute ca APLICATII CONTEXTUALE„, spune Farhad Manjoo, care „urmaresc sa proceseze informatii despre modul in care este utilizat telefonul, cu scopul de a imbunatatii modul in care acesta functioneaza”. De exemplu, aranjeaza icon-urile pe ecranul principal in functie de aplicatia cel mai des utilizata sau in functie de o anumita ora din zi.

O astfel de aplicatie contextuala se numeste Humin, care tocmai si-a facut debutul in Apple’s App Store. Humin este mai mult decat un „buzz” enervant, este un inlocuitor inteligent pentru tastare automata si pentru programul de contacte destinat iPhone-urilor. Aplicatia aranjeaza contactele in lista in functie de o diversitate de factori, inclusiv dupa frecventa de conectare cu diversi oameni, cat de apropiati iti sunt si propria locatie.

De exemplu, daca tocmai ai aterizat la New York intr-o calatorie de afaceri, poti descarca Humin pentru a vedea poze cu persoanele pe care urmeaza sa le intalnesti cu aceasta ocazie. De asemenea, poti cauta contacte cu usurinta de cautare intalnita pe web; sau pot fi cautati „Oameni pe care i-am intalnit ieri”, iar aplicatia va face automat o lista.

Humin exploateaza datele deja existente in telefon si diversele retele sociale pentru a isi crea in mod inteligent contactele, astfel incat sa poata determina, neajutat de vreo instructiune anume, cat de bine iti cunosti fiecare prieten sau unde ai cunoscut o anumita persoana. „Rezultatul reprezinta o particica interesanta din viitorul smartphone-urilor; este ca si cum telefonul tau ar dobandi, brusc, bun simt”, sustine Manjoo.

„Totusi, in timp ce aplicatiile contextuale, precum Humin, pot fi extrem de utile, cred ca nu sunt suficiente pentru a combate rutina, adica tampeniile generalizate afisate de telefoanele noastre”, isi exprima scepticismul editorialistul de la the NYT.

„Cu cat folosesc mai mult aceste aplicatii cu atat mai mult tanjesc ca Apple, Google si Microsoft sa construiasca functii inteligente regasite direct in sistemele de operare ale telefoanelor, pentru ca astfel intregul telefon sa poata utiliza informatiile adunate„.

Daca un sistem de operare al unui telefon este inteligent, s-ar putea aplica algoritmi de date de filtrare a mai multor parti ale interfetei cu utilizatorul decat ar putea face o singura aplicatie. In plus, un sistem de operare inteligent ar putea filtra notificarile generate de multele aplicatii existente in telefon.

Telefonul ar putea decide, in baza evaluarii fiecarei notificari si a altor date cunoscute despre tine, cand si cum sa transmita o alerta; sa ofere prioritate pentru a alerta telefonul imediat, sa pastreze pentru mai tarziu notificarea sau sa o respinga pur si simplu.

Suntem tentati sa manifestam o oarecare precautie fata de aceasta idee, mai ales in ceea ce priveste exploatarea informatiilor personale. Dar un sistem de operare inteligent nu ar avea nevoie sa iti invadeze intimitatea mai mult decat o face acum telefonul tau.

Ankut Jain, co-fondator si CEO al Humin, spune ca informatiile pe care aceasta aplicatie le deduce despre tine se regasesc ca intr-o gradina, ingradita cu pereti, in telefonul tau. „Ceea ce facem noi este sa construim un index local al telefonului, pentru fiecare”, explica Anku Jain, care subliniaza ca „nici macar nu este nevoie de un semnal de date pentru a il folosi”.

„Oare cine va construi un asemenea sistem de operare inteligent?”, se intreaba Farhad Manjoo. Dintre toti gigantii din tehnologie, Google este cel mai posibil candidat. Misiunea companiei este de a sorta informatii si deja a investit foarte mult in inteligenta artificiala, inclusiv in programe „sensibile la context”, „context-aware”, precum Google Now.

David Singleton, seful echipei de la Google Android, a afirmat intr-un interviu ca firma sa a lucrat mult pentru ca dezvoltatorii de aplicatii sa poata gasi modalitati de a adauga mai multe informatii contextuale si ca, in cele din urma, unele dintre aceste informatii sa fie aplicate pentru modul de prezentare a unor notificari. „Chiar este o parte de baza a misiunii noastre si vrem sa lucram perfect la asta”, adauga Singleton.

El a asemanat problema cu cea intampinata in cazul email-ului: „Odata, nu demult, eram cu totii lipsiti de speranta, inecandu-ne in mesaje. …

Dar in cele din urma instrumente inteligente, precum detectarea spam-urilor si Google Prority Inbox, au devenit filtre ale mesajelor noastre, facand email-ul ceva mai usor de gestionat”.

Insa, David Singleton atentioneaza asupra faptului ca notificarile sortate inteligent ar putea fi o treaba mai dificila decat filtrarea email-ului. Sunt o multime de tipuri de notificari si de aceea si „pedeapsa” in cazul in care un algoritm ghiceste gresit este mult mai mare. „Ai putea fi foarte furios daca telefonul tau nu ti-a transmis o alertare importanta, atunci cand aveai nevoie. Nu este inca clar cand algoritmii inteligentei artificiale vor fi pregatiti pentru aceasta misiune critica, aceea a sortarii informatiilor”, subliniaza Singleton.

Din nou, optimist, Farhad Manjoo a luat aceste cuvinte ale lui Singleton ca pe un motiv de speranta.

Cum telefoanele noastre se imbina perfect cu masinile, casele si alte dispozitive conectate, putem foarte bine sa le „inecam” in date. Vor exista mai multe aplicatii, contacte, mesaje si alti biti digitali decat orice om normal ar avea timpul sau capacitatea cognitiva de a le da un sens.

Asa cum incepe sa se intample deja, de altfel, telefonul mobil va trebui sa se transforme intr-un filtru inteligent; va trebui sa aiba capacitatea de a ghici cine are nevoie de tine si de ce si sa decida cand sa ceara atentia ta. Cu alte cuvinte, smartphone-ul va trebui sa isi duca existenta potrivit propriei denumiri.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.