STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, INTERNATIONAL, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Sistemul public de pensii american, deficit consolidat de 3.400 mld. dolari

Sistemul public de pensii de stat din SUA a dezvoltat o gaură de finanțare de 3.400 de miliarde de dolari care va pune mai multă presiune pe municipalități și pe administrațiile de la nivelul statelor de a reduce cheltuielile publice sau de a majora taxele pentru a evita intrarea în insolvență, scrie Financial Times.

usa_1492435cDeficitul consolidat de finanțare a fondurilor de pensii din Statele Unite este de trei ori mai ridicat decât cifrele oficiale și în creștere. Datele reies dintr-o analiză făcută de specialişti ai Stanford Graduate School of Business.

”Este evident de câțiva ani că numeroase orașe și state își subfinanțează critic programele de pensii și ascund găurile fiscale cu trucuri fiscale”, a precizat Devin Nunes, membru republican al Congresului.  Nunes a înaintat luna trecută Camerei Reprezentanţilor un proiect de lege pentru a modifica regulile după care fondurile publice de pensii îşi raportează cifrele.

”Când aceste fonduri de pensii intră în insolvență, vor crea probleme atât de dezastruoase încât oficialii lor vor presupune că guvernul federal va fi nevoit să le salveze”, a adăugat republicanul.

Deficite mari ale fondurilor de pensii au forţat deja câteva oraşe americane să-şi ceară falimentul. Printre acestea figurează Detroit din Michigan şi San Bernardino din California, iar oficialii americani se tem acum că și alte orașe vor avea aceeași soartă.

Joshua Rauh, cercetător la Institutul Hoover, profesor de finanțe la Stanford și autor al studiului citat de FT, susține că ”problema pensiilor amenință să consume bugetele de stat și locale în absența unor schimbări majore”.

”Este destul de probabil ca pe un orizont de 5-10 ani să vedem mai multe orașe în faliment, pe fondul unor probleme legate de datoriile fondurilor de pensii”, a spus el. Statele Illinois, Arizona, Ohio și Nevada, precum și orașele Chicago, Dallas, Houston și El Paso au cele mai mari deficite raportate la veniturile bugetare.

Pentru a face față acestor datorii, multe autorități vor fi nevoite să crească valoarea contribuțiilor vărsate în fondurile de pensii, fie prin majorarea taxelor fie prin tăierea unor cheltuieli pentru servicii de bază. “Cred că oraşe şi localităţi americane vor continua să sufere şi vor urma alte falimente după cel al Detroit”, spune Olivia Mitchell, profesor la Universitatea din Pennsylvania.

La ora actuală, statele și guvernele locale contribuie cu 7,3% din venituri la fondurile publice de pensii, însă acest procent ar trebui majorat la 17,5% pentru a opri adâncirea deficitului de finanțare, reiese din studiul citat. Pentru câteva state, printre care California, Illinois, New Jersey, Chicago şi Austin, contribuţia va trebui mărită la 20% din venituri. Nevada va trebui să pună deoparte 40%.

Joshua Rauh atrage atenția asupra optimismului din calculele publice, unde amploarea problemei este ascunsă de faptul că autoritățile anticipează randamente anuale de 7-8%, ”extrem de optimiste și puțin probabil a fi atinse”. Cercetătorul susține că o estimare mai optimistă, bazată pe randamentele tilurilor de Trezorerie este de 2-3% pe an.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.