STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR

Sistemul bancar in T1 de patru ori mai mare decat in T1 din 2012

download (5)

 

 

 

 

 

 

Profitul cumulat inregistrat de sistemul bancar in primul trimestru este de aproape 520 de milioane lei, de patru ori mai mare decat in primele trei luni din 2012, dupa ce a inchis anul trecut cu o pierdere neta record de peste 2 miliarde lei, potrivit datelor centralizate de Banca Nationala a Romaniei.

In aceasta perioada provizioanele constituite de banci pe IFRS au cumulat 1,76 miliarde lei, iar soldul a urcat la 31,61 miliarde lei.

In acelasi timp, bancile au calculat provizioanele aferente sistemului RAS si a rezultat o crestere cu 1,8 miliarde lei, la aproape 41 miliarde lei. In primul trimestru de anul trecut, bancile au constituit provizioane de 3,2 miliarde lei, aproape dublu fata de acest an.

Ponderea creditelor neperformante a crescut de la 15,88% in martie anul trecut, la 18,23% la finele lui 2012 si la 19,08% in martie 2013.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat miercuri ca o buna parte din cresterea ponderii creditelor neperformante este cauzata „de luni bune” de scaderea bazei de raportare, adica a soldului creditelor.

Totalul creditelor cu restante insumeaza peste 30 de miliarde lei, din care 23 de miliarde finantari catre companii si putin peste 7 miliarde imprumuturi acordate populatiei.

Activul bilantier net pe sistem a scazut in primele trei luni cu 9 miliarde lei, la 356,2 miliarde lei, in principal prin diminuarea cu 4 miliarde lei a portofoliilor de titluri.

Sursele atrase de la populatie au crescut de la inceputul anului cu 3,6 miliarde lei, la 125,8 miliarde lei.

Pe piata bancara din Romania sunt prezente 31 de banci persoane juridice romane si 9 sucursale ale unor institutii de credit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.