STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, PIETE FINANCIARE, M&A & VentureCapital & Private Equity, Sanatate & Farma

Servicii medicale private: Investiţii în noi clinici, dar şi posibile fuziuni şi achiziţii în 2015

Principalii operatori de servicii medicale private din România vor continua şi în 2015 investiţiile în extinderea cu noi clinici şi diversificarea serviciilor, într-o piaţă care creşte în medie cu 8-10% anual şi în care s-ar putea încheia mai multe fuziuni şi achiziţii în următoarele 24 de luni, scrie Mediafax.

rp_hiperclinica-medlife1-300x224.jpgAstfel, numai primii doi jucători din această piaţă, MedLife şi Regina Maria, au anunţat investiţii de peste 14 milioane euro în acest an.

MedLife

„2015 va reprezenta unul din cei mai importanţi ani în dezvoltarea MedLife prin prisma investiţiilor pe care vrem să le derulăm. Intenţionăm să ne consolidăm poziţia de lider pe toate segmentele de business şi să investim în reţelele proprii de clinici, spitale, laboratoare şi farmacii. În plus, vrem să derulăm 2-3 achiziţii la nivel regional. Nu excludem nici achiziţia unor pachete majoritare de acţiuni ale unor jucători din top 10 de pe piaţa serviciilor medicale, indiferent de dimensiunea acestora, în măsura în care vor exista astfel de oferte. Valoarea totală a investiţiilor va depăşi 10 milioane de euro”, declara Mihai Marcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al MedLife.

MedLife vrea să dezvolte şi segmentul de spitale, având în plan o secţie de cardiologie intervenţională şi un spital multidisciplinar care va oferi asistenţă medicală în regim de spitalizare de zi, ambele în Bucureşti. Compania vrea să deschidă în acest an clinici în Craiova, Cluj, Piteşti, Ploieşti şi Bucureşti.

Regina Maria

La rândul său, compania de servicii medicale private Regina Maria va derula şi în 2015 investiţii de peste 4 milioane de euro în extinderea reţelei, dar şi în consolidarea poziţiei clinicilor şi spitalelor pe care le deţine în prezent.

„Bugetul de investiţii va fi sensibil mai mare decât cel din 2014. Investiţiile vor fi în noi locaţii, în zona de spitale, pe care le avem. (…) Focusul rămâne în continuare pe calitate, pe trainingul oamenilor, pe loializarea medicilor buni, pe sănătatea femeii şi a copilului. Pe nişe nu vrem să intrăm, pentru că suntem un jucător universal. În principiu, preferăm deschiderile de clinici proprii, nu achiziţii”, a arătat Fady Chreih, directorul executiv al Regina Maria.

Chreih spune că vizează oraşele mari, care pot susţine investiţii de 800.000 – 1 milion euro în zona medicală. În prezent, compania este prezentă cu policlinici, în afară de Bucureşti, în Bacău, Braşov, Constanţa, Craiova, Cluj-Napoca şi Piteşti.

Pe partea de spitale, Regina Maria dezvoltă o nouă secţie de gastroenterologie în cadrul Euroclinic din Bucureşti, care presupune investiţii de câteva sute de mii de euro în echipamente şi un nou bloc operator. Pe viitor, compania are în plan continuarea dezvoltării zonei de pediatrie, pe chirurgie generală, ORL şi ortopedie pediatrică.

Investiţii în extinderea activităţii au anunţat şi Sanador, Gral, Medicover şi Polisano. Totodată, atât şeful MedLife, cât şi consultantul în domeniu, Sergiu Neguţ, fost director executiv al Regina Maria, spun că vor avea loc mai multe fuziuni şi achiziţii în următoarele 12 luni şi cel puţin o tranzacţie mare în următoarele 24 de luni.

„Aceste fuziuni şi achiziţii nu ţin neapărat de ciclicitatea economiei, ci de faptul că am avut un val de achiziţii cu investitori financiari în urmă cu patru-cinci ani, asta este durata medie în care un fond ţine bani într-o investiţie, deci pentru ei ar putea fi o oportunitate de a lua în calcul un exit. Orice situaţie de acest gen atrage după sine, înainte sau după, achiziţii suplimentare de entităţi mai mici şi asta creează o oportunitate ca piaţa să înceapă să se mişte. O să vedem în următoarele 12 luni câteva fuziuni şí achiziţii în piaţă şi cu siguranţă în următoarele 24 de luni cel puţin o tranzacţie mare”, a arătat Neguţ.

MedLife şi Regina Maria au în acţionariat fonduri de investiţii. În 2006, familia Marcu a cedat 20% din acţiunile MedLife către IFC. Ulterior, în 2009, compania de administrare a investiţiilor Société Générale Assset Management (SGAM), o subsidiară a grupului Société Générale, a achiziţionat 36,25% din acţiunile MedLife, pentru aproximativ 20 milioane euro.

În 2007, 3TS Capital Partners, administratorul fondului 3i, a cumpărat 49% din acţiunile reţelei de clinici Centrul Medical Unirea (în prezent Regina Maria – n.r.), pachet vândut în 2010 fondului de investiţii Advent International. În cadrul aceleeaşi tranzacţii Advent a cumpărat şi 31% din participaţia deţinută la Centrul Medical Unirea de familia Enayati, fondatoarea reţelei. În prezent, Advent deţine 80% din Regina Maria.

Un alt jucător important este Medicover România, parte a grupului suedez Medicover, fondat de omul de afaceri Jonas af Jochnick, care mai deţine şi companiile Oriflame şi Oresa Ventures. Cea mai mare parte a companiilor de servicii medicale private de pe piaţa locală, precum Sanador, Gral Medical, Polisano, sunt însă afaceri de familie.

Piaţa serviciilor medicale private însumează aproximativ 600 milioane euro dintr-un total de peste 5,5 miliarde euro cât reprezintă întregul segment de servicii medicale (privat şi de stat).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.