ANALIZE SECTORIALE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Servicii & Comert & Logistica, Telecom & IT-C & Online

Yango – concurență pentru Uber și Bolt (fost Taxify) – se lansează în România

Yango, o aplicație de ride-hailing controlată de gigantul rus din tehnologie Yandex, se lansează în România.

Lansarea oficială vine la câteva zile după anunțul oficialilor Guvernului Român privind reglementarea serviciilor de ride-sharing și ride-hailing, fenomenul care a luat pe sus sectorul serviciilor de transport terestru.

Sursa: Business of Apps / Comparația între cheltuielile de transport terestru pentru clienții Certify, ca număr de chitanțe, nu ca valoare / Mașini de închiriat (albastru) vs. Taxi (negru) vs. Ride-hailing (gri)

Simulare Yandex Taxi vs Uber vs Bolt (fostă Taxify)

Yango afirmă că oferă, curse la prețuri sub cele ale competitorilor – Uber, Bolt sau Clever Taxi. De exemplu, costul unei curse realizate prin intermediul aplicației Yango pornește de la 5 lei cu discount, în preț fiind inclusă rezervarea mașinii, o distanță de 3 km și o durată a cursei de 7 minute.

Pentru a verifica experiența cu aceste aplicații am realizat astăzi, 27 iunie, in jurul orei 18:00, o simulare pentru un traseu de aproximativ 7 km, între șoseaua Pipera și Universitatea București.

Prima a fost aplicația Yandex.Taxi / aceeași cu Yango (sunt integrate in serverele lor, așa încât nu contează dacă descarci App internațională sau pe cea locală), care a fost extrem de fluidă, promptă și ușor de utilizat. După cum se vede în graficul de mai sus, prețul este la mai bine de jumătate sub cel al concurenței. Timpul de așteptare este și el cel mai mic, experimentul trebuind repetat pentru a elimina șansa. Așteptăm să vedem evoluția prețurilor după ce se stabilește mai bine pe piață.

Următoarea a fost aplicația Uber, având cele mai scumpe servicii și cu un timp de așteptare mediu. Folosirea aplicației a fost cea mai puțin fluidă dintre toate, neidentificând adresa scrisă și fiind destul de greu de poziționat cursorul pe hartă.

Ultima analizată a fost aplicația Bolt, care a funcționat ușor, fără probleme. Aceasta oferă servicii la un preț apropiat de cel Uber, chiar peste în cazul inexistenței reducerii și are cel mai ridicat timp de așteptare.

Am încercat și aplicația Clever, dar după 30 de minute am renunțat, datorită lipsei de mașini. Nu știu dacă acest lucru se datorează faptului că am selectat să plătesc în numerar, pe când în celelalte aplicații nu a fost acceptată cursa decât după înregistrarea unui card bancar, dar nu ar trebui să ofere această opțiune dacă nu este validă. În concluzie, a fost cea mai neprietenoasă aplicație, cu care nu m-am descurcat nici în trecut.

Yandex.Taxi

Sursă foto: ERR News

Yandex.Taxi este o companie IT internațională care operează în Rusia, CSI – Statele Unite Independente (o organizație regională interguvernamentală a 10 republici post-sovietice din Eurasia), Europa de Est, Africa și Orientul Mijlociu.

Yango și versiunea Yandex Taxi se descriu ca fiind aplicații de ride-hailing și de livrare de mâncare. Pe site-ul Yango, aceasta este descrisă ca fiind o aplicație mobilă prin care poți comanda de pe telefon sau desktop un taxi autorizat, fără să suni la vreun dispecerat. Compania spune că timpul mediu de așteptare este de cinci minute, aflii prețul înainte de cursă și în unele piețe există și tarif dinamic.

Fondată în octombrie 2011 în Moscova, Rusia

Valoare: 3,8 miliarde dolari (2018, în urma fuzionării pe plan local cu filiala Uber)

Operează în 17 țări, incluzând acum și România

Conform StartUp, Yango are deja aproximativ 55 de parteneri în București care au în jur de 3.000 de șoferi. Momentan Yango nu lucrează cu firme de taxi locale.

Yandex a lansat în 2011 Yandex Taxi, iar brand-ul Yango, lansat în România, a devenit de sine stătător în 2014. Yandex Taxi a preluat în 2017 operațiunile Uber din Rusia și din alte țări ale fostei URSS, iar acum Yandex deține 53,9% din compania mixtă, iar Uber are 36,9%, potrivit East-West Digital News. Restul de 4,1% aparține angajaților. Yandex a investit 100 de milioane de dolari, iar Uber a investit 225 de milioane de dolari în noua structură. Noua companie are o valoare estimată de 3,8 miliarde de dolari.

Serviciul rusesc Yandex.Taxi are în vedere adăugarea de elicoptere la flota de vehicule din Moscova pentru un serviciu la cerere. Mai multe companii oferă servicii de taxiuri aeriene în capitala rusă, dintre care una oferă plimbări cu elicopterul pentru aproximativ 700 de dolari pe oră.

Conform Forbes România, compania mamă Yandex s-a înființat în 1997 și are acum o capitalizare de 12 miliarde dolari, fiind listată la New York. Compania este un fel de Google, Amazon și Spotify al Rusiei, una dintre puținele țări unde giganții americani tech nu domină piața.

Compania are o cifră anuală de afaceri de peste 2 miliarde dolari, peste 8.000 de angajați și deține 57% pe piața rusă a motoarelor de căutare, în timp ce hărțile sale sunt folosite de peste 20 de milioane de oameni în Rusia.

Uber

Sursă foto: Engadget

Uber Technologies, Inc. este o companie americană multinațională de rețele de transport care oferă servicii de ride-sharing, ride-hailing, livrare de alimente și închiriere de biciclete.

Fondată în martie 2009 în San Francisco, California, Statele Unite

Valoare: 120 miliarde dolari (Oct 2018)

Compania are operațiuni în 65 de țări și în 785 de zone metropolitane din întreaga lume.

Deși o mulțime de concurenți câștigă teren, aceasta rămâne aplicația numărul 1 de ride-hailing în întreaga lume.

Uber este văzută ca o afacere disruptivă și a cauzat probleme în industria de taximetrie din marile orașe ale lumii prin schimbarea regulilor din sector.

Uber și-a diversificat oferta de bază de-a lungul anilor, introducând călătoriile peer-to-peer prin UberPop, ride-sharing prin UberPool și opțiuni de lux de genul UberCHOPPER.

Bolt (fostă Taxify)

Sursă foto: Invest in Estonia

Bolt, cunoscută sub numele de Taxify, este o companie estoniană de transport. Compania dezvoltă și operează aplicația mobilă Bolt, care permite utilizatorilor să solicite un taxi sau un conducător auto privat de pe telefonul smartphone, oferind și scutere electrice.

Fondată în august 2013 în Tallinn, Harjumaa, Estonia

Valoare: 1 miliard dolari (Mai 2018)

Operează în 34 de țări, iar în România în București, Cluj-Napoca, Timișoara.

Bolt / Taxify are un birou de dezvoltare Software la București – pe lânga cel din Tallinn.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.