STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA

Serbia este aproape de intrarea în insolvență

Serbia, cu un deficit bugetar estimat de FMI la 8,3% din PIB, este aproape de intrarea în insolvență, fiind obligată să adopte măsuri pentru reducerea deficitului și a datoriei publice.

Sursă: www.bloomberg.com
Sursă: www.bloomberg.com

Astfel, Guvernul va reduce salariile bugetarilor şi subvenţiile către companiile de stat, iar în același timp negociază un acord cu FMI şi aşteaptă un împrumut de urgenţă de la Emiratele Arabe Unite, în valoare de 1 miliard de dolari.

„Suntem practic la marginea falimentului. Măsurile de redresare a economiei vor fi dure, nu populiste, şi vor afecta între 300.000 şi 500.000 de angajaţi din sectorul public”, a declarat vicepremierul Aleksandar Vucic, scrie Bloomberg.

Ministrul Finanţelor Lazar Krstic a declarat de curând că Guvernul vrea să adopte măsuri pentru reducerea deficitului cu până la 1,6 miliarde euro în următorii trei ani, pentru a întări încrederea investitorilor.

Pentru a atrage cât mai multe fonduri, Serbia va privatiza Telekom Srbija, compania naţională de telefonie fixă, la un preţ între 1,5 miliarde euro şi 2 miliarde euro.

De asemeni, împrumutul de la Emiratele Arabe Unite pe care Serbia ar trebui să-l primească nu mai târziu de sfârșitul anului 2013, poate fi extins la 2-3 miliarde de dolari până la finalul anului 2014, a adăugat Vucic.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.