STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Finante & Servicii Profesionale, Concurenta & Protectie Consumator, Banci & BNR, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL

Senatorii au respins propunerile BNR cu plafonul creditului de 150.000 euro şi gradul de îndatorare

Senatorii din Comisia Buget-Finanţe au respins miercuri propunerile BNR de a se introduce în proiectul legii dării în plată un plafon de 150.000 euro la valoara creditului cu garanţii imobiliare, precum şi ca rata să reprezinte peste 65% din veniturile debitorilor, potrivit Mediafax.

1-euro-4-5059-lei-referinta-bnr-e-la-cel-mai-redus-nivel-din-ultimele-doua-luni_size9Senatorii din Comisia Buget-Finanţe au respins miercuri propunerile BNR de a se introduce în proiectul legii dării în plată un plafon de 150.000 euro la valoara creditului cu garanţii imobiliare, precum şi ca rata să reprezinte peste 65% din veniturile debitorilor.

Banca Naţională a propus instituirea unui plafon de 150.000 de euro a creditului garantat cu ipotecă asupra unui imobil cu destinaţie de locuinţă, ceea ce ar corespunde unei valori a locuinţei de circa 200.000 euro. De asemenea, banca centrală a vrut un criteriu potrivit căruia rata aferentă creditului să fie de peste 65% din venituri.

„Potrivit datelor statistice, o familie cheltuieşte o treime din venituri pe utilităţi, cheltuieli necesare traiului, astfel că, dacă rata la credit ar depăşi două treimi din venituri, înseamnă că omul nu îşi mai poate susţine cheltuielile lunare, de aici vine propunerea noastră. Noi (BNR – n.r.) vrem să protejăm omul care şi-a luat o locuinţă şi a ajuns în dificultate de plată, nu să vizeze terenul, a doua, a treia casă, proiecte imobiliare”, a afirmat viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.

La rândul său, viceguvernatorul Bogdan Olteanu a subliniat, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor, că cei care au bunuri de lux achiziţionate sau construite prin credit bancar trebuie să-şi asume riscul şi obligaţia de plată, nu să beneficieze de darea în plată.

„Nu cred că cei care şi-au făcut piscină prin credit de la bancă trebuie să beneficieze de această lege din Parlament. E legitim să ai pisicină, dacă o şi declari e cu atât mai bine, dar e cazul să-ţi asumi în acele condiţii şi riscul şi obligaţia de a plăti. Credem că trebuie ajutaţi prin efort public cei care şi-au luat o locuinţă de care aveau nevoie, cei care şi-au făcut lucruri de lux îşi asumă riscul”, a menţionat Olteanu.

După dezbateri intense în Comisia de Buget-Finanţe, senatorii au respins propunerile BNR, precum şi pe cele ale Asociaţiei Române a Băncilor, fiind păstrată forma iniţială a deputatului PNL, Daniel Zamfir, fără plafoane.

Senatorii au aprobat însă modificarea sintagmei de persoană fizică sau debitor cu cea de consumator, dar va transmite comisiilor sesizate în fond aspectele privind restrângerea aplicării legii la locuinţe, şi nu la terenuri sau dezvoltări imobiliare, precum şi la decizia privind salvarea programului Prima Casă.

Parlamentarii din Comisia Buget-Finanţe a Senatului au dat un vot consultativ asupra reexaminării legii dării în plată, urmând ca votul final în comisii şi raportul înaintat plenului Senatului să fie dat după şedinţa de miercuri a Comisiei Juridice, care va avea loc la ora 13.00.

„Un amendament care nu a fost însuşit, la limită, de Comisia de Buget, a avut 5 voturi din 10, a fost cel prin care urmărim să asigurăm că şi pe viitor creditele ipotecare vor putea fi acordate cu avans mic, oferind cetăţenilor posibilitatea de a opta pentru folosirea instrumentului dării în plată şi avans corespunzător mai mare sau renunţarea la instrumental dării în plată şi beneficierea de un avans mai mic. Vom reitera această propunere mâine (miercuri – n.r.) în comisiile de fond, urmând a ne susţine pe mai departe argumentele”, a afirmat Olteanu la finalul dezbaterilor.

El a arătat că, prin renunţarea de către client la posibilitatea accesării dării în plată, acesta ar putea beneficia în continuare de un avans aferent creditului de 15%-20%, altfel băncile fiind nevoie să aplice avansuri de circa 40%.

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Daniel Zamfir, a criticat BNR şi băncile comerciale, care au venit cu propunerea ca legea să se aplice pentru viitor, arătând că astfel oamenii aflaţi în dificultate rămân fără soluţie.

Olteanu a menţionat că banca centrală a propus mai multe variante de soluţii, dintre care una vizează şi aplicarea retroactivă a legii.

Iniţiatorul legii spune că nu se poate lua în considerare introducerea de criterii, pentru că s-ar genera discriminări. El a precizat că nu poate accepta nici introducerea plafonului de 65% din venituri la cuantumul ratei, amintind că băncile au mărit în trecut gradul de îndatorare al clienţilor, chiar cu acceptul băncii centrale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.