STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EUROPA, Politica Monetara & Inflatia

Sefii bancilor centrale din zona euro, nemultumiti de stilul de conducere al lui Mario Draghi

Mario Draghi1Sefii bancilor centrale din zona euro intentioneaza sa conteste stilul de management al presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, acuzat de lipsa de transparenta si de comunicare imprevizibila.

Ceea ce i-a deranajta cel mai tare pe sefii bancilor centrale ale statelor din zona euro este faptul ca Mario Draghi a anuntat o tinta pentru cresterea portofoliului de active al BCE, imediat dupa ce consiliul guvernatorilor a decis sa nu faca publice niciun fel de informatii, potrivit unor surse din BCE, citate de Reuters.

„Acest fapt a creat exact asteptarile pe care doream sa le evităm. Acum tot ceea ce facem este comparat cu obiectivul de a mari activele cu 1.000 de miliarde de euro”, a spus una din surse.

Nemultumirile guvernatorilor, care detin majoritatea in consiliul BCE format din 24 de membri, ar putea duce la limitarea capacitatii lui Draghi de a lua masuri indraznete in urmatoarele luni. BCE trebuie sa ia decizii cruciale, in urmatoarea perioada, legate de achizitia de obligatiuni suverane pentru a combate incetinirea inflatiei si stagnarea economica.

Multi membri ai bancii centrale, care administreaza moneda unica a celor 18 state din zona euro, au salutat lipsa de formalism a lui Draghi, atunci cand a preluat functia de presedinte al BCE de la Jean-Claude Trichet, in 2011. Eforturile sale initiale de a scurta sedintele, de a delega si de a informa au fost primite ca o gura de aer proaspat.

Pe masura, insa, ce deciziile de relaxare a politicii monetare si masurile neconventionale au devenit tot mai disputate, seful BCE a actionat tot mai mult pe cont propriu sau doar cu cativa apropiati, lasand in afara chiar si sefi importanti de departamente, potrivit surselor din banca.

„Mario a devenit mai secretos si mai putin colegial. Uneori, guvernatorii au simtit ca sunt tinuti in intuneric”, a spus una din surse. O alta sursa a aratat ca Jean-Claude Trichet obisnuia sa se consulte si sa comunice mai mult, lucrand mult pentru realizarea unui consens.

Mai multe surse din BCE au spus ca Draghi a restrans circulatia de documente referitoare la politica monetara, de teama ca opozantii sai, in special din Bundesbank, banca centrala germana, le vor face publice pentru a bloca sau discredita deciziile. Relatia lui Draghi cu seful Bundesbank, Jens Weidmann, a ajuns la un nivel minim in octombrie, dupa ce Germania a criticat public politica BCE.

Intre opozanti se mai numara si guvernatorii bancilor centrale din Olanda, Luxembourg, Estonia, Letonia si posibil Slovacia, Slovenia si chiar Austria.

Conform surselor, ar fi exploziv din punct de vedere politic pentru Draghi sa incerce sa forteze suplimentarea lichiditatilor in zona euro cu o majoritate atat de stransa, fiind necesar sa se consulte mai mult cu guvernatorii si sa faca eforturi mai mari pentru a construi un consens.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.