STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Piata de Capital - BVB

Arabia Saudită își deschide bursa pentru investiții străine din 2015 și concurează cu România pentru statutul de piață emergentă

Arabia Saudită îşi deschide bursa de valori către străini începând de anul viitor şi vrea, la fel ca România, să fie promovată la statutul de piaţă emergentă,  în joc fiind capital de 1.400 miliarde dolari.

83142717Deși la Riad se tranzacţionează companii de aproape 400 miliarde de euro cu rulaje zilnice de 1,3 miliarde de euro, iar la București doar 12 milioane de euro şi companii cu o capitalizare bursieră de 39 miliarde de euro, ambele burse sunt dominate de companii din energie şi utilităţi, bănci şi servicii financiare, și atrag investitori care vor expunere pe aceste sectoare.

Săptămâna trecută, conducerea Autorităţii de Supraveghere a bursei saudite a anunţat că străinii vor avea voie să investească în acţiuni listate la bursă începând din 2015, cu scopul de a mai reduce din dependenţa ţării de veniturile din petrol. Până în prezent străinii nu au voie să investească în companiile listate la bursa din Riad.

Tadawul All-Share Index (TASI), principalul indice al bursei saudite, a reacţionat puternic la acest anunț, marcând o creştere de 2,8%, avansul pe întreg anul urcând la 23%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.