STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, INTERNATIONAL

SCO, noul bloc estic condus de Rusia si China

SCORusia si China au consolidat noul pol de putere reprezentat de umbrela Shanghai Coopertion Organization (SCO), in cadrul recentului summit de la Ufa, din extremul orient rus, atragand ca membri India si Pakistanul, pe langa Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirghizstan.

Jumatate din populatia globului este incorporata, acum, in ceea ce analistii politici vad un nou bloc estic menit sa conteste influenta Occidentului in rasaritul Europei si Asia, si anume SCO, dupa cum scrie revista Newsweek.

SCO a fost infiintat in 1996, dar abia in ultimii ani a inceput sa se afirme ca un bloc politico-economico-militar capabil sa respinga influenta Occidentului. Este un club atat de select incat apartenenta la SCO te poate face sa lasi deoparte orice cooperare cu Europa.

„Daca ne integram in SCO putem uita de UE. SCO este mai bun, mai puternic. India vrea sa se alature, Pakistanul la fel. Daca suntem acceptati, toti o sa intram in SCO”, a declarat presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, in urma cu doi ani, in timpul unei vizite in Rusia.

Ankara nu a fost, insa, invitata pana acum sa se alature noului pol de putere politico-militara, in parte si datorita insecuritatii aparute la granita dintre Turcia si Siria, dar si a statutului de membru NATO al tarii. In schimb, India si Pakistanul, desi rivale, au intrat in acelasi timp in sfera de influenta ruso-chineza.

La infiintarea sa, SCO cuprindea doar 5 tari membre, ulterior i s-a alaturat Uzbekistan, in 2001, iar scopul era rezolvarea disputelor teritoriale de pe cuprinsul Asiei Centrale. Beijingul a modificat in parte rolul noii organizatii, indreptand-o spre misiuni de contracarare a terorismului, separatismului si extremismului.

In prezent, noua agenda a liderilor SCO prevede si sustinerea ambitiilor economice ale Chinei in Asia Centrala, determinarea Rusiei de a-si pastra influenta politico-militara in aceeasi regiune, sustinerea Moscovei in procesul de instrainare fata de Occident si o eventuala detensionare a situatie din Afganistan, dupa retragerea trupelor NATO, dupa cum noteaza Newsweek.

Fiecare din aceste puncte este in masura sa atraga atentia analistilor occidentali asupra dezvoltarii SCO, dar, in acelasi timp, marcheaza o noua etapa din eternul joc al neincrederii si suspiciunilor care se desfasoara intre Beijing si Moscova, ceea ce poate duce, in cele din urma, la paralizarea organizatiei.

„Fiecare propunere economica venita de la Beijing a fost amanata si, in cele din urma, respinsa de Rusia”, sustine Alexander Cooley, profesor de stiinte politice la Barnard College, New York. Acesta afirma ca rusii sunt deranjati de dominatia economica crescanda a Beijingului in regiune, de aceea si-au lansat si propria versiune de bloc economic, Uniunea Economica Eurasiatica.

Accentul pus in ultima perioada de Moscova pe importanta SCO in regiunea eurasiatica este generat de lipsa de optiuni a Kremlinului in acest moment. Tensiunile inregistrate intre Moscova si Occident l-au fortat pe Vladimir Putin sa se reorienteze spre Asia, pentru a demonstra ca are si alte optiuni de colaborare internationala in afara relatiilor cu SUA si UE.

SCO pare sa fi ramas singura optiune pentru acesta in dezvoltarea relatiilor internationale, intr-o organizatie neafectata inca de influenta Occidentului. In 2005, o aplicatie depusa de SUA pentru a deveni observator in cadrul organizatiei a fost respinsa de cele sase state membre.

In schimb, noua introducere in familia SCO a Indiei si Pakistanului reflecta ca atat Beijingul, cat si Moscova au tinut sa-si impuna punctul de vedere. In martie, presedintele Xi Jinping a incheiat un parteneriat de 45 de miliarde de euro cu Pakistanul pentru derularea unor investitii de infrastructura care sa deschida drum Chinei catre Oceanul Indian.

In acelasi timp, India este unul dintre partenerii constanti ai Rusiei inca de acum 45 de ani, chiar daca in acest moment relatiile comerciale dintre cele doua tari nu evolueaza la un nivel ridicat. Dar, o eventuala intrare a Pakistanului in SCO ar fi greu digerabila pentru India, din cauza rivalitatilor dintre New Delhi si Islamabad, ca si intre India si China.

Cu doua tabere completate de puteri antagoniste din Eurasia, analistii asteapta sa vada in ce masura SCO va reusi sa faca fata provocarii de a fi un bloc politico-economico-militar functional.
 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.