STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Cercetare & Edu & Marketing & Media, INTERNATIONAL, Competitii & FanClub

Şapte oficiali FIFA, reţinuţi în Elveţia

Poliţia elveţiană a reţinut, miercuri, la un hotel din Zurich, şapte oficiali ai FIFA, membri ai Comitetului Executiv, pe baza unor acuzaţii de corupţie formulate din SUA, informează cotidianul Blick, în ediţia sa digitală. Printre persoanele reţinute se numără vicepreşedinţii Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo, scrie Mediafax.

fifa-sede-edificio_zps41354543Oficiali ai FIFA au luat mită pentru ca ediţia din 2010 a Cupei Mondiale să aibă loc în Africa de Sud, a declarat procurorul general al SUA, Loretta Lynch, informează BBC.

„Chiar şi pentru acest eveniment istoric, oficiali FIFA şi alţii au corupt procesul folosindu-se de mită pentru a influenţa decizia de atribuire a Cupei Mondiale Africii de Sud”, a spus Lynch. Aceasta a mai afirmat că afaceri de corupţie au vizat şi alegerile din 2011 pentru şefia FIFA, dar şi Copa Libertadores din 2016.

Ministerul elveţian de Justiţie a anunţat, miercuri, că un al şaptelea oficial FIFA a fost arestat în cadrul anchetei privind fapte de corupţie, instrumentată de FBI şi de Departamentul american de Justiţie, informează L’Equipe. În total, cinci cetăţeni sud-americani şi doi britanici au fost plasaţi în detenţie, urmând a fi extrădaţi în SUA.

Cei şapte sunt Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi José Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

Aceştia erau prezenţi la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, programat vineri, în cadrul căruia vor avea loc alegeri pentru preşedinţia forului condus de Joseph Blatter.

Actualul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, se află la al patrulea mandat de preşedinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.

Justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane în cazul de corupţie în care au fost efectuate, miercuri dimineaţă, arestări la Zurich, acestea fiind, potrivit New York Times, următoarele:

 • Jeffrey Webb – Preşedintele Confederaţiei de Fotbal din America de Nord, Centrală şi Caraibe (CONCACAF) şi vicepreşedinte al FIFA;
 • Jack Warner – Fost preşedinte al CONCACAF şi fost vicepreşedinte al FIFA;
 • Eugenio Figueredo – Fost preşedinte al Confederaţiei de Fotbal din America de Sud (CONMEBOL) şi vicepreşedinte al FIFA;
 • Eduardo Li – Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Costa Rica, urma să devină membru al Comitetului Executiv al FIFA;
 • Julio Rocha – Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Nicaragua;
 • Costas Takkas – Fost preşedinte al Federaţiei de Fotbal din Insulele Cayman Islands;
 • Rafael Esquivel – Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Venezuela, din 1988;
 • José Maria Marin – Fost preşedinte al Federaţiei Braziliene de Fotbal;
 • Nicolás Leoz – Fost preşedinte al CONMEBOL şi fost membru al Comitetului Executiv al FIFA;
 • Alejandro Burzaco – preşdintele excutiv al unei agenţii media de sport din Argentina;
 • Aaron Davidson – Preşedintele Traffic Sports USA – promotor de evenimente sportive – şi preşedinte al North American Soccer League;
 • Hugo Jinkis – preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;
 • Mariano Jinkis – preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;
 • José Margulies: acuzat că a intermediat şi facilitat plăţi ilegale.

Ancheta a început după ce americanul Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autorităţile americane. El a pledat vinovat în 2013 la zece capete de acuzare, incluzând complot, înşelătorie, fraudă elecroinică, şi a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, şi două companii de marketing sportiv au pledat de asemenea vinovate, în acest caz.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.