STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Industrie Prelucratoare, Politici Industriale

Santierul Daewoo-Mangalia Heavy Industries, pe locul trei in Europa la comenzi

santier navalValoarea contractelor aflate in derulare la Daewoo-Mangalia Heavy Industries se ridica la 1,34 miliarde de dolari, cifra care pune societatea pe locul trei in Europa la volumul de activitati si pe primul loc la marime pe segmentul constructiei de nave comerciale.

Daewoo-Mangalia Heavy Industries „are o importanta economica si sociala esentiala pentru Romania si in zona litoralului Marii Negre, prin asigurarea unui mare numar de locuri de munca directe si indirecte, care se cifreaza la circa 6.800 de persoane cu perspective de noi angajari in anii urmatori“, declara Constantin Nita, ministrul Economiei, intr-un comunicat al institutiei.

Ministrul a cerut managementului Santierului Naval Mangalia sa dinamizeze activitatea companiei si sa colaboreze mai strans cu Daewoo-Mangalia Heavy Industries. „Chiar daca suntem actionari minoritari, avem datoria sa ajutam compania sa devina cea mai puternica societate de constructii navale de la Marea Neagra si din Europa”, subliniaza Nita.

Daewoo-Mangalia Heavy Industries este detinuta in procent de 51% de compania sud-coreeana Daewoo Shipbuilding&Marine Engineering. Restul de 49% din actiuni sunt detinute de Santierul Naval Mangalia 2 Mai, controlat de statul roman, prin Ministerul Economiei, care detine 93,88% din actiunile santierului.

De la sfarsitul lui 2013, santierele navale din Romania resmit o revenire a cererii, dupa ce au fost puternic lovite de criza, prin lipsa comenzilor si a contractiei preturilor la nave. In 2013, afacerile celor mai importante santiere navale au crescut cu 18%, fata de 2012, inversand trendul de scadere din ultimii ani.

Cea mai spectaculoasă crestere a consemnat-o Damen Galati, dupa cum scrie Ziarul Financiar, care aproape si-a dublat afacerile, la 142 mil. euro, si s-a apropiat de cei mai mari doi jucatori de pe piata, Daewoo Mangalia si Vard Tulcea. Si aceasta, dupa ce in urma cu cativa ani, coreenii de la Daewoo Mangalia dominau piata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.