INTERNATIONAL, Stiinta & Tehnologie, Sanatate & Farma

Tulpina Poliovirusului de tip 3 a fost eradicată, rămânând doar cea de tip 1

Un lucrător în sănătate pakistanez administrează picături de vaccin contra polio unui copil în timpul unei campanii de vaccinare în Karachi, pe 10 decembrie 2018. Pakistanul este una dintre cele două țări din lume în care poliomielita rămâne endemică. (Photo by RIZWAN TABASSUM / AFP) (Photo credit should read RIZWAN TABASSUM/AFP/Getty Images)

OMS a anunțat că a fost eradicată încă o tulpină de virus polio. Oficialii au confirmat că eforturile globale de sănătate au reușit eliminarea acestuia, mutând umanitatea cu un pas mai aproape de a eradica complet acest virus extrem de infecțios de pe planetă, conform Ars Tehnica.

Tulpina eliminată – poliovirus sălbatic tip 3 (WPV3) – este una dintre cele trei tulpini sălbatice de poliomielită. Este al doilea care a fost eradicat la nivel global. Oficialii din domeniul sănătății au declarat că WPV2 a fost eradicat în 2015. Astfel, rămâne doar o tulpină sălbatică de eliminat: WPV1.

Anunțul vine după ani de supraveghere globală atentă și dureroasă pentru a certifica faptul că WPV3 nu mai există nicăieri în lume, în afară de specimenele păstrate în izolare sigură. Ultimul caz cunoscut de WPV3 a fost identificat în nordul Nigeriei în 2012.

Acest pas final nu este de așteptat să fie unul ușor. În prezent, WPV1 circulă doar în două țări: Afganistan și Pakistan. Însă eforturile de vaccinare pentru a-l opri sunt afectate de dezinformarea privind vaccinurile și de zvonuri dăunătoare, conflicte armate și nesiguranță și temeri și dezinformare cu privire la infecțiile polio derivate din vaccin, care sunt rare, dar sunt o amenințare considerabilă.

Informații-cheie

  • Poliomelita afectează mai ales copiii sub 5 ani.
  • 1 din 200 de infecții duce la paralizie ireversibilă. Printre cei paralizați, 5% până la 10% mor când li se imobilizează mușchii respiratori.
  • Cazurile datorate poliovirusului sălbatic au scăzut cu peste 99% din 1988, de la aproximativ 350 000 de cazuri, până la 33 de cazuri raportate în 2018.
  • Atâta timp cât un singur copil rămâne infectat, copiii din toate țările riscă să contracte poliomielită.
  • Eșecul de a eradica poliomielita din ultimele orașe rămase ar putea  genera până la 200 000 de cazuri noi în fiecare an, în termen de 10 ani, în întreaga lume.
  • În majoritatea țărilor, efortul global a extins capacitățile de combatere a altor boli infecțioase prin construirea unor sisteme eficiente de supraveghere și imunizare.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.