PIETE FINANCIARE, TUTORIALE, M&A & VentureCapital & Private Equity, Insolventa & Lichidatori, Sanatate & Farma, Start-Upuri

THERANOS & Elizabeth Holmes – de la 9 miliarde de dolari la ZERO

Sursa: Theranos / Screenshot

Theranos, startup-ul fondat de Elizabeth Holmes care ar fi trebuit sa revolutioneze analizele medicale, se va dizolva, iar banii ramasi vor fi distribuiti creditorilor.

Theranos, care în momentul de varf era evaluat la 9 miliarde de dolari, a strans, de-a lungul anilor, aproape 700 milioane de dolari de la investitori precum Carlos Slim – cel mai bogat om din Mexic, sau Sam Walton – fondatorul Walmart.

Anul trecut, americanca Holmes tinea conferinte, aparea la televizor si pe coperti de reviste. Acum valoarea companiei sale a scazut de la 9 miliarde dolari la 0, iar ea e acuzata de frauda si inselaciune.

Holmes era considerata un star antreprenorial si comparata, ca potential de succes, cu Steve Jobs, fondatorul Apple, ajungand sa fie cea mai tanara miliardara din lume (bani realizati prin eforturi proprii, nu mosteniti).

Elizabeth Holmes a renuntat la studiile de la universitatea Stanford la varsta de 19 ani pentru a incepe Theranos, ce a fost lansata cu numele Real-Time Cures (n.t. „vindecari in timp real”). A fost inspirata atat de cariera medicala a bunicului ei, cat si de stagiul de la Institutul Genomului din Singapore. La scurt timp dupa stagiu a scris o aplicatie patentata pentru un plasture de brat ce avea abilitatea de a diagnostica si trata conditii medicale.

Pentru a strange fonduri, Holmes a apelat la legaturile familei. Primii 2 investitori au fost Tim Draper, tatal unei prietene din copilarie si fost vecin, si Victor Palmieri, unul din pritenii vechi ai tatalui ei. Pana la sfarsitul lui 2004, Holmes a strans aproape 6 milioane de dolari.

Holmes detinea 50% din startup-ul Theranos, fondat in 2003 la Palo Alto, numele fiind un derivat din therapy si diagnosis. Revelatia medicala pe care o propunea Theranos era „the lab test, reinvented” (n.t. „testul de laborator, reinventat”). Pe scurt, startup-ul promitea, prin examenele de laborator facute pe probe de sange reduse cantitativ, efectuarea de multiple si complexe testari medicale. Depistare de virusi si bacterii in laboratorul clinic al Theranos, la preturi foarte accesibile, Medicare, Medicaid, cum s-ar spune „sanatate pentru oricine” in SUA, unde nu oricine isi poate permite o asigurare de sanatate pe masura nevoilor sale. Aceste facilitati au propulsat valoarea investitionala a startup-ului lui Holmes la 9 miliarde dolari.

Problemele, insa, se profilau de la inceputul anului 2012, cand Theranos a preluat testele de sange de la o clinica a angajatilor Safeway, cu care realizase un parteneriat, pentru a testa tehnologia. Ofiterul medical sef de la Safeway a avut temeri in ceea ce priveste discrepantele oferite de testele Theranos. CEO-ul Safeway le-a ignorat pe moment, dar s-a retras in anul urmator. Theranos a mai semnat un acord si cu Walgreens in 2012 pentru a lansa o versiune pentru magazine, dar a ratat in mod repetat termenele limita la care cazusera de acord.

Locotenentul Colonel David Shoemaker a ridicat temeri privind strategia de reglementare a Theranos in fata FDA (Comisia Alimentelor si Medicamentelor din SUA – nota EconomicZoom) in 2012, dupa ce Holmes l-a abordat pentru a folosi dispozitivul in cadrul armatei. Centrul pentru Ajutor si Servicii Medicale americane i-a luat prin surprindere cu o inspectie neanuntata, in cadrul careia Balwani, presedintele Theranos, le-a spus ca dispozitivul era inca in faza de dezvoltare. Intr-un final, Shoemaker a fost de acord cu un experiment pe un esantion mai limitat.

La Theranos, lucrurile deveneau foarte tensionate. Ian Gibbons, un fost om de stiinta de la Theranos, s-a sinucis in mai 2013.

In septembrie 2013, Theranos a lansat al patrulea model insotit de o noua pagina web si de un articol de Holmes in Wall Street Journal, in ciuda protestelor catorva oameni de stiinta ai companiei care sustineau ca tehnologia nu era inca gata.

Partner Fund a achizitionat 5,6 milioane de actiuni ale Theranos la pretul de $17 per actiune in februarie 2014. Theranos era evaluat la 9 miliarde de dolari, iar Elizabeth Holmes avea o valoare neta de 5 miliarde de dolari.

Theranos si Holmes au inceput sa primeasca din ce in ce mai multa atentia din partea mass-mediei, aparand chiar si pe coperta revistei Fortune in iunie 2014.

Drew Kelly / Fortune  Sursa: Fortune

In octombrie 2015, Wall Street Journal a inceput sa publice o serie de articole care puneau la indoiala tehnologia folosita in analizele de laborator ale Theranos, din sutele de testari promise pe probele mici de sange, doar 200 pareau a putea fi realizate de fapt.

Reporterul investigativ de la Wall Street Journal, John Carreyrou, a primit un pont despre Theranos la inceputul lunii februarie 2015. Pe 26 februarie a contactat un fost director de laborator de la Theranos care i-a povestit despre metode si practici ne-etice si daunatoare. La acea data compania opera la capacitate limitata si genera rezultate false si nesigure pentru pacienti. In timpul investigatiilor lui Carreyrou, compania si-a continuat afacerile in modul uzual. In iulie 2015, Theranos a primit prima aprobare FDA, dar oamenii de stiinta deja incepusera sa puna la indoiala tehnologia companiei.

Cu putin timp inainte ca Holmes sa apara ca speaker la o conferinta, Carreyrou a publicat primul articol, dezvaluind lupta companiei in dezvoltarea tehnologia sale de testare a sangelui. Aceasta a aparut pe scena si la televizor in urmatoarele saptamani pentru a-si apara compania.

Mike Blake/Reuters

Dar faptele incepeau sa iasa la suprafata. In documente legate de vizita F.D.A. la laboratorul Theranos, agentia spunea companiei ca livra un “dispozitiv medical neaprobat.”

Pana in noiembrie, parteneriatul cu Safeway se dizolvase si relatia cu Walgreens era “pe butuci”.

La inceputul anului 2016, din ce in ce mai multe organisme de reglementare aveau probleme cu Theranos.

In 2016, compania Theranos a fost luata „in vizor” de departamentul de control al autoritatii sanitare din SUA, CMS. La finele lunii ianuarie, aceasta ar fi declarat ca practicile de laborator ale companiei ar fi „un pericol direct pentru sanatate si siguranta pacientilor”. CMS a amenintat chiar cu interzicerea testarilor de sange facute in laboratoarele firmei, cel putin provizoriu.

Serviciile Medicare si Medicaid, care administreaza laboratoarele unde se fac analizele de sange, au exprimat griji ca unul din laboratoarele Theranos au “pus in pericol imediat” pacientii.

Mai tarziu in aprilie, startup-ul a intrat si in atentia autoritatii de supraveghere a burselor din SUA (S.E.C.), fiind anchetat si in California, unde se afla sediul Theranos. Acuzatia este de prezumtiva inselaciune a investitorilor. Prin promisiunea de a revolutiona testarea sangelui prelevand cantitati mult mai mici de sange decat cele uzuale, startup-ul si fondatoarea lui, Elizabeth Holmes, ar fi atras finantari importante in vederea dezvoltarii, inseland asteptarile investitorilor sai. In plus, „o serie de pacienti investigati ar ameninta cu plangeri colective„, scrie Handelsblatt.de.

In mai 2016, Presedintele Theranos – Sunny Balwani – a parasit compania, lasand-o singura pe Holmes in pozitia de conducere. In iunie, Walgreens a incetat parteneriatul cu Theranos si a inchis toate centrele numite de „stare de bine” – Wellness Centers – pe care le deschisese in Arizona si California.

Exemplu de centru Wellness Center – Steve Jurvetson/Flickr  / Sursa: Business Insider

In iulie, lui Holmes i-a fost interzis accesul in laboratoarele de testare pentru 2 ani. Mai tarziu in 2017, Theranos a platit o amenda de 30.000 de dolari. Ca parte a aranjamentului, Theranos nu avea voie sa administreze sau detina un laborator clinic pana in 2019.

In urmatoarele luni, Theranos a aparut in sfarsit la o conferinta stiintifica, dar detaliile despre tehnologia companiei lipseau inca. Compania parea sa graviteze mai mult spre noul sau procesor de teste, miniLab (n.t.“mini-laboratorul”). Prezentarea a fost insa umbrita de schimbarile majore in Theranos din urmatoarele luni, compania inchizand toate laboratoarele clinice, concediind 340 de angajati, pentru a se concentra doar pe noua tehnologie – miniLab.

MiniLab, prezentata la conferinta AACC in august 2016 / Lydia Ramsey / Sursa: Business Insider

Din acel moment, o avalansa de procese au inceput sa apara din toate partile, inclusiv de la Walgreens, investitori si pacienti din Arizona. Acele procese au fost rezolvate intr-un final, Theranos platind milioane pacientilor ce au luat parte la testele companiei in Arizona.

Unele din marile nume din comitetul de conducere au plecat la scurt timp, printre acestia fiind fostul Secretar de Stat Henry Kissinger si fostul ministru de finante (Trezorerie) George Shultz. In plus, compania a mai trecut printr-un val de concedieri.

Spre sfarsitul anului 2017, Theranos avea nevoie de o infuzie de cash si a semnat un contract cu Fortress Investment Group pentru 100 de milioane de dolari pentru a rezista pana la finalului anului 2018. Afacerea se baza pe abilitatea Theranos de a atinge anumite etape importante in procesul necesar pentru a primi aprobare pentru virusul Zika de la F.D.A.

In martie, S.E.C. i-a acuzat pe Holmes, Balwani si compania de “frauda masiva”, desi Theranos si Holmes au cazut la un acord. Ca parte a solutiei, Holmes platea o amenda si nu mai putea sa fie director sau manager al unei companii afalate pe bursa pentru urmatorii 10 ani.

Avand intarzieri in dezvoltarea testului pentru virusul Zika, Theranos a renuntat la majoritatea angajatilor ramasi si a apelat la investitori pentru finantare. In scrisoarea din decembrie catre investitori, compania anunta ca Departamentul de Justitie continua sa investigheze compania, ceea ce insemna ca acuzatii criminale ar putea fi aduse lui Holmes si Balwani.

In iunie 2018, Holmes a renuntat la pozitia de CEO a Theranos, ramanand ca fondator si membru de consiliu. Aceasta a fost acuzata de catre Departamentul de Justitie de wire fraud (frauda financiara ce implica folosirea de telecomunicatii si I.T.), primind 9 capete de acuzatie.

Wall Street Journal a fost prima care a anuntat ca Theranos si-a anuntat investitorii ca are planuri de dizolvare, patentele revenind companiei Fortress, iar banii rezultati, creditorilor.

Sursa: The Wall Street Journal

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.