EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, LIFE-STYLE & HOBBY, INTERNATIONAL, Stiinta & Tehnologie, Sanatate & Farma

De ce lumea merită toalete mai bune

 (editorial de Bill Gates disponibil pe www.gatesnotes.com)

Recent am călătorit jumătate de glob ca să mă uit la o toaletă, deschide Bill Gates un articol din The Notes Gates.

Dacă sunteți un cititor pasionat al TGN (The Gates Notes), acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză pentru dvs. Sunt câteva lucruri despre care îmi place să vorbesc mai mult. Sistemul sanitar este una dintre cele mai importante probleme la care lucrăm. Acum câțiva ani chiar am băut apă făcută din fecale umane.

De aceea, sunt foarte încântat să vizitez Beijingul, China, în noiembrie 2018, pentru „Expozitia de toalete reinventate”, unde sunt expuse unele dintre cele mai high-tech toalete din lume.

Toaletele de la expoziție nu sunt doar gadgeturi fascinante – ele au potențialul de a salva milioane de vieți.

Mai mult de jumătate din populația lumii utilizează instalații sanitare nesigure. Chiar și în locurile în care oamenii au acces la toalete sau la latrine, deșeurile nu sunt eliminate în siguranță. Agenții patogeni din deșeuri își găsesc drumul în alimentarea cu apă locală și îi îmbolnăvesc pe oameni.

Bolile cauzate de apa contaminată ucid mai mult de 500.000 de copii sub cinci ani în fiecare an. Cei care supraviețuiesc sunt adesea prea bolnavi pentru a merge la școală. Nu este exagerat să spunem că salubritatea precară împiedică progresul comunităților și al națiunilor.

Dacă locuiți într-o țară de nivel 3 sau 4, puteți mulțumi sistemului dvs. de canalizare pentru că vă menține în siguranță. Canalele de colectare au fost, din punct de vedere istoric, cel mai bun mod de a asigurare că deșeurile nu eliberează agenți patogeni nocivi în mediu.

Dar dacă nu ai nevoie de un canal pentru a ține oamenii în siguranță? Ce-ar fi dacă toaleta ta ar putea elimina deșeurile pe cont propriu?

Aici, în China, mă duc să văd acest lucru și câteva alte invenții uimitoare, care ar putea face față promisiunii toaletelor fără sistem de canalizare.

Fundația Bill & Melinda Gates a investit o mulțime de bani pentru a dezvolta o conductă cu soluții de salubritate de generație următoare. În 2011, am lansat provocarea Reinvent the Toilet. Multe dintre soluțiile create pentru această provocare sunt acum gata să obțină licență. O echipă remarcabilă de ingineri, oameni de știință, companii și universități din întreaga lume au avut munca grea pentru obținerea unei piețe de salubrizare sigure și care să fie pregătită pentru „decolare”. Speranța mea este că prezentarea din noiembrie le aduce munca grea cu un pas mai aproape de a fi folosită de oameni reali din întreaga lume.

Fiecare dintre aceste toalete urmărește rezolvarea aceleiași probleme, dar fiecare a avut o abordare diferită pentru a ajunge acolo. (Video-ul de mai sus explică ceea ce face fiecare toaletă diferită.)

Mai multe funcționează pe bază de energie solară, astfel încât acestea să poată funcționa în afara rețelelor electrice.

Altele își generează propria energie, la fel ca toaleta cu nanomembrană Cranfield. Deschiderea sau închiderea capacului său deplasează un șurub care separă lichidele de solide. Un gazificator transformă solidele în cenușă și căldură care sunt utilizate pentru funcționarea toaletei.

O temă importantă pentru toaletele de tip „next-gen” este capacitatea de a transforma deșeurile în ceva util. Ecosan extrage apă curată, care poate fi utilizată în siguranță pentru spălarea mâinilor. Apa creată de sistemul de tratament de cartier dezvoltat de Duke University poate fi utilizată pentru spălarea toaletelor sau pentru îngrășămintele suplimentare. New Generator de la Universitatea New South Florida colectează chiar gaz metan pentru gătit sau pentru încălzire.

O altă caracteristică comună este arderea deșeurilor pentru a scăpa de acestea (îmi cer scuze dacă mănânci chiar acum, dar nu există o modalitate delicată de a descrie acest lucru): Janicki Firelight usucă urina și fecalele, transformându-le în cenușă sterilă și apă.

După cum probabil ați ghicit, aceste toalete sunt mult mai complicate decât o toaleta comună. Uitați-vă la panoul de întreținere folosit pentru a opera o toaletă publică:

Experienta utilizatorului pentru fiecare dintre ele este mai mult sau mai puțin aceeași cu a oricărei alte toalete. Mare parte din „magie” se întâmplă în spatele scenei.

Știu că majoritatea oamenilor nu ar descrie ceea ce fac toaletele ca find ceva magic, dar cred că este adevărat în acest caz.

Gândiți-vă: toaleta nu s-a schimbat cu adevărat de mai mult de un secol. Dacă v-ați putea întoarce în timp până la mijlocul anilor 1800, ați găsi toalete care funcționează practic la fel ca toaleta din casă. Și dacă locuiți undeva unde există latrine, designul toaletei a rămas același pentru încă și mai mult timp.

Toaletele prezentate la Beijing ar putea înlocui, într-o zi, un obiect de tehnologie care a fost cu noi de-a lungul vremii – și ar putea salva milioane de vieți totodată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.