LIFE-STYLE & HOBBY, Telecom & IT-C & Online, Electronice & Gadget, Sanatate & Farma

Apple obține aprobarea FDA pentru Apple Watch care permite monitorizarea ritmului cardiac

Apple a primit avizul de la FDA – Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA – pentru cel mai recent Apple Watch, care poate face acum electrocardiograme și transmite alerte dacă este detectată fibrilația atrială, informează modernhealthcare.com.

Pentru a măsura ritmurile inimii, un utilizator apasă cu degetul un buton de pe ceas. După 30 de secunde, ceasul oferă o clasificare a ritmului cardiac, informând utilizatorul dacă ritmul său este normal sau în fibrilație atrială. Datele sunt stocate în aplicația Health (Sănătate) de pe iPhone. De acolo, utilizatorii pot partaja datele, în format PDF, cu medicii lor.

Ceasurile și alertele privind ritmul cardiac intră sub incidența FDA deoarece oferă pacienților date ECG (electrocardiogramă).

„Aceasta este o aprobare de novo, ceea ce înseamnă că este prima de acest fel”, a declarat COO-ul Apple Jeff Williams.

Datele ar putea fi, în cele din urmă, utile pentru Apple, a declarat Chris Steel, lider mondial în asistență medicală la PA Consulting.

„Potențialul de analiză al unei electrocardiograme complete la nivel medical pe fiecare încheietură a utilizatorilor de Apple Watch este semnificativ și ar oferi Apple o altă sursă de date extrem de valoroasă pe care să construiască servicii suplimentare”, a spus Steel.

Apple a început să facă progrese în domeniul detectării ritmului cardiac la sfârșitul anului 2017, când compania și Stanford Medicine au lansat un studiu de cercetare folosind Apple Watch pentru a identifica ritmurile neregulate ale inimii. Acest studiu se bazează pe  modele mai vechi de senzori de ritm cardiac  care transmit date despre ritmul cardiac către aplicația Apple Heart Study. Dacă oricare dintre date arată ca fibrilația atrială, aplicația notifică purtătorul care primește, de asemenea, un consult gratuit cu un medic prin intermediul platformei de telemedicină American Well. Stanford folosește datele colectate în studiu pentru a examina utilizarea senzorilor de ritm cardiac și a unor instrumente similare pentru servicii de sănătate exacte.

„Captarea datelor semnificative despre inima unei persoane în timp real schimbă modul în care practicăm medicina”, a declarat președintele Asociației Americane de Cardiologie Dr. Ivor Benjamin.

Apple a asigurat publicul că datele captate de ceas sunt criptate, atât pe dispozitiv, cât și în cloud.

Dar capacitatea ECG aduce totuși noi întrebări despre viața privată, a declarat Angela Radcliffe, directorul general al soluțiilor de studiu clinic pentru PulsePoint. De exemplu, consumatorii ar putea într-o bună zi să își valorifice datele privind sănătatea. „Datele despre consumatorii din domeniul sănătății ar putea fi următoarea parte a economiei de tip „gig” („sharing” – partajate – nota trad.).

ECG nu este singura caracteristică nouă privind sănătatea pe care Apple o adaugă la ceas. Noul model poate detecta, de asemenea, căderi. Dacă ceasul simte că s-a produs o cădere, acesta trimite o alertă purtătorului cu opțiunea de a face un apel de urgență. Și dacă purtătorul este imobil pentru un minut întreg, ceasul va porni automat apelul.

Aceste noi capacități au apărut în timpul unui an plin pentru Apple în domeniul asistenței medicale.

În iOS 12, ultimul sistem de operare iPhone al Apple, compania va facilita transferul de date între aplicația Health/Sănătate și aplicațiile dezvoltate de terți.

Datele din aplicație provin din peste 500 de dosare medicale din spitale și din clinici, din care pacienții își pot extrage informațiile despre sănătate datorită standardului de date FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources) / Resurse rapide de interoperabilitate în domeniul sănătății. Pacienții din anumite sisteme de sănătate au reușit să facă acest lucru încă de la începutul anului 2018.

Experții din industrie se așteaptă ca incursiunea Apple în dosarul electronic de sănătate să forțeze furnizorii tradiționali ai serviciilor din acest domeniu să permită accesul la date prin intermediul interfețelor deschise de programare a aplicațiilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.