STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online, ISD - FDI & Investitii & Parcuri Industriale

Samsung îşi reorientează producţia din China în Vietnam

Samsung Electronics, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, îşi reorientează producţia din China în Vietnam, pentru a plăti salarii şi mai mici şi pentru a apăra marjele de profit, transmite Mediafax.

samsung-VietnamÎntrucât cererea încetineşte pe segmentul scump, care aduce cele mai mari profituri, iar companiile rivale din China pun presiune pe preţuri, Samsung se alătură unor companii precum Nokia şi Intel, atrase de salariile mici din Vietnam, de circa o treime faţă de cele din China, potrivit Bloomberg.

Grupul sud-coreean a construit cea mai mare afacere de producţie de smartphone-uri din lume folosind forţa de muncă abundentă şi ieftină din China. Samsung a depăşit Apple oferind clienţilor telefoane cu preţuri variind de la peste 900 de dolari la mai puţin de 150.

Samsung are 13 fabrici în China şi şapte laboratoare de cercetare, iar numărul angajaţilor, de 45.660, reprezintă peste 19% din totalul la nivel de grup. Fabrica pe care o construieşte în Vietnam ar fi a doua din această ţară.

„Trendul mutării din China în Vietnam se va accelera probabil pentru cel puţin doi-trei ani, în mare parte din cauza costurilor mai ridicate cu forţa de muncă ale Chinei. Autorităţile din Vietnam sunt foarte agresive acum în atragerea industriilor”, a declarat Lee Jung Soon, şeful unei divizii pentru încurajarea afacerilor la Agenţia Coreeană pentru Încurajarea Investiţiilor din Vietnam.

Economia de 8.400 de miliarde de dolari a Chinei, de aproape 60 de ori cât cea a Vietnamului, a atras investiţii străine de 97 de miliarde de dolari în primele zece luni, cu 6% mai mult faţă de anul trecut.

Însă, guvernul vietnamez a aprobat în primele 11 luni ale anului proiecte în valoare de aproape 14 miliarde de dolari ale unor companii străine. Coreea de Sud conduce în topul acestor investiţii, cu 3,66 miliarde de dolari.

Intel, cel mai mare producător de cipuri din lume, a deschis o fabrică pentru asamblare în Vietnam în 2010, după o investiţie de un miliard de dolari. Nokia a anunţat că fabrica sa de lângă Hanoi a devenit operaţională în trimestrul al treilea. LG Electronics, rivalul sud-coreean mai mic al Samsung, construieşte un complex pe o suprafaţă de 400.000 de metri pătraţi pentru producţia de televizoare. Proiectul face parte dintr-un plan de investiţii de 1,5 miliarde de dolari.

Creşterea record a PIB a ajutat China să devină a doua mare economie din lume, dar a alimentat şi majorarea salariilor, iar tot mai multe dintre locurile de muncă cu salarii mici sunt considerate neatractive. Salariul lunar al unui angajat dintr-o fabrică din Beijing se situa anul trecut la 466 de dolari, faţă de 145 în Hanoi, potrivit unui studiu al Organizaţiei de Comerţ Exterior din Japonia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.