STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, TUTORIALE, Piata de Capital - BVB, Antreprenoriat

Sameday Courier: Primele detalii privind valoarea companiei și dividendul oferit, care depășește dobânda bancară. Interviu cu Octavian Bădescu – fondatorul companiei

OctavianBadescuSameday Courier, operatorul de curierat rapid, este în faza avansată pentru a fi listat la bursă pe segmentul AeRO, sub simbolul SDAY. Octavian Bădescu, fondatorul companiei și actionar în acest moment cu 70%, ne-a oferit interviul de mai jos, cu indicații detaliate privind așteptările de preț și politica de dividend a societății. Presupunând că toate aspectele procedurale vor fi finalizate, miercuri 25 februarie, acțiunile vor debuta la tranzacționare, iar acționarii actuali sunt dispuși să pună 10% din companie (minimul solicitat de Bursă) la vânzare către alți investitori. Octavian Bădescu este la rândul lui investitor pe piața de capital, interviul fiind și din perspectiva așteptărilor create noilor acționari care vor intra în societate.

 

 • Redactia EconomicZoom: De ce Sameday a hotărât să vină pe AeRO? De ce preferați această deschidere către noi acționari?

Octavian B: Listarea este fără îndoială un moment important în viața oricărei companii. Este  o experiență nouă și pentru noi, vom vedea cum vor evolua lucrurile, cunoastem la nivel teoretic posibilele avantajele si dezavantaje.

De ce se listeaza o companie ? Prin listare se pot atinge mai multe obiective: pentru noi, in primul rand, se reliefează o valoare a companiei recunoscută de piață. Se poate obține capital de dezvoltare. Crește credibilitatea societății cu toate efectele subsecvente. Crește expunerea. Poți folosi propriile acțiuni pentru a achiziționa alte companii în viitor. Poți transforma în cash o parte din portofoliul investițional al acționarilor. Atunci când noi – actionarii – am luat decizia listării, am avut în vedere toate aceste aspecte.

Am ales sa o facem acum, întrucât contextul ni se pare unul potrivit, atât din punct de vedere al companiei (a performat și are și premise de a performa mai mult în continuare), al domeniului nostru de activitate, cât și al evoluției pietei de capital, respectiv a Romaniei și economiei Europei în ansamblu.

Poate că în România există încă o anumită reticență a antreprenorilor la ideea de listare. Este de înțeles, unul dintre factori fiind și insuficienta cunoaștere a acestei opțiuni și reticența la a deschide acționariatul.

Poate și reticența la a deschide accesul la anumite informații sau la posibile limitări și alte probleme care pot apărea pentru că într-o S.A. listată, minoritarii au un cuvânt mai important de spus.

Gestionarea relației între doi acționari este complexă în sine, iar cu cât numărul crește, potențialele disfunctionalități se pot multiplica în proporție geometrică, deci pot veni și dezavantaje, nu există „prânz gratis”, cum se spune.

Estimarea noastră este că avantajele vor domina riscurile. Iar nouă nu ne-a lipsit niciodată curajul de a accepta provocări, de a ne diferenția, de a încerca abordări inovative, disruptive, în toate acțiunile noastre. Insa rămâne de vazut dacă realitățile vor confirma calculele noastre logice.

 

 • Redacția: Prin ce mecanism veniți la Bursă? Se cunoaște că veți pune treptat la vânzare 10% din companie, aveți o valoare orientativă a capitalizării?

Octavian B: De ce am optat pentru o listare tehnică și nu pentru o majorare de capital ? Răspunsul este simplu: pentru că acum nu avem nevoie de acest lucru. Sameday este o companie într-o formă OK ca și profit, ca și cash-flow, este în postura de a oferi și dividende.

Acum vor fi o mică parte din acțiuni puse pe piață la dispoziția investitorilor și, nu spunem “nu”, există și varianta creșterii de capital în viitor, cu toate că în acest moment compania nu duce lipsă nici de capital, nici de alternative de finanțare și în plus nici nu are datorii, iar baza financiară a acționariatului este oricum suficient de solidă.

Obligația noastră drept companie listată este să cream un free-float de 10 % sau să avem minim 30 de acționari, suntem practic nevoiți să cedăm equity pentru a fi pe bursă. Si, știind pe ce contăm, nu avem motive să ne diluăm prea mult, mai ales nu înainte de a reduce discount-ul în raport cu valoarea actuală a companiei, perspectivele fiind de creștere.

Ne-am angajat să facilităm atingerea acestui obiectiv legat de structura acționariatului în perioada următoare, prin punerea la dispoziția pieței a acțiunilor cu un anumit discount, nu foarte mare, dar totuși semnificativ (și care se va diminua gradual pe masură ce investitorii vor intra la cumpărare) în raport cu evaluarea realizată de către consultanții autorizați.

Evaluarea actuală este de circa 9 mil. lei, distribuită la 1 milion de acțiuni (n.red. rezultând un preț ‘teoretic’ de 9 RON/acțiune).

In această perioadă vom pune deci la dispoziția cumpărătorilor un număr de acțiuni suficient condițiilor de free-float. Apoi strategia va depinde și de interesul manifestat de investitori, să lăsăm timpul și rezultatele să își spună cuvântul.

Vom lansa acțiunile pe piață la un preț probabil între 7,6 și 9 lei, gradual, începând de la pragul inferior.

Daca avem însă în vedere EPS-ul (indicatorul „earnings per share”) preconizat, considerăm că o valoare viitoare a acțiunilor ar putea fi cuprinsă în intervalul 10-15 lei per acțiune, într-un termen de 1-2 ani. Dar vom vedea ce spune și „piața”.

Este prematur și dificil de estimat cum vor evolua lucrurile întrucât și platforma AeRO a BVB în sine este la început. Probabil însă că și noi, ca și dl. Sobolewski (n.red. – CEO-ul BVB) avem un optimism în privința acestor proiecte noi, optimism care are o baza în spate generată de expertiza fiecăruia în domeniul în care activează. Plus experiența antreprenorială.

Sameday2Noi ne așteptăm să atingem obiectivele legate de structura acționariatului și să reducem discount-ul. Apoi, principalul obiectiv al oricărui antreprenor este creșterea valorii companiei, maximizarea, celelalte ținte fiind fie secundare, fie subsecvente. Aceasta înseamnă creșterea cifrei de afaceri, a profitului, iar în acest scop serviciile oferite de noi trebuie să fie la standarde foarte ridicate.

 

 • Redacția: Care este mesajul vostru către viitorii investitori? De ce să vină alături de voi în companie?

Octavian B: Cred realmente că Sameday este o oportunitate investițională demnă de luat în calcul, parte din argumente fiind reliefate mai sus.

Este sigur însă că vom avea o responsabilitate în plus și față de noii acționari, cu atât mai mult cu cât se pare că unii dintre ei vor fi chiar actualii noștri colegi, angajați interesați să investească în compania pentru care lucrează, ceea ce este foarte bine, denotă ceva.

Suntem antreprenori, am pornit “de jos” utilizând resurse personale și implicit avem respect pentru capital și pentru cei care și-l investesc – abordare, din păcate, mai rară prin părțile noastre…

Mai mult decât atât, suntem conștienți și de faptul că, datorită circumstanțelor, vom avea un impact pe o arie semnificativ mai largă decât propria companie. In măsura în care noi ne vom atinge obiectivele mai sus-menționate, tot mai multe afaceri vor fi încurajate să se listeze și investitorii vor avea la dispoziție mai multe oportunități, iar piața se va dezvolta.

In același timp, deși improbabilă, o evoluție mai puțin fericită a noastră din orice punct de vedere, poate afecta întreaga piața și – în particular – întregul domeniu de activitate al nostru, impactând negativ potențialul viitoarelor listări. Poate părea paradoxal, însă dacă Sameday evoluează bine, în opinia mea, inclusiv concurenții noștri vor avea un atu în plus la o eventuală intenție de deschidere a acționariatului, indiferent de forma sa.

 

Pe de altă parte, în ecuația investițională se mai adaugă anumite elemente de context:

– Domeniul în care activează compania este unul “pe val”, comerțul online va continua să ia proporții și piața împreună cu el.

Sameday este acum practic singura alternativă în cazul în care vrei să investești sau să-ti diversifici portofoliul într-un domeniu în creștere, care îți place, dar la care tu personal nu te pricepi (și este deci riscant și scump să îți faci o firmă “de la zero”), însă acționarii majoritari au demonstrat că se poate. Suntem o companie care a depășit stadiul de copilărie.

Si după listare rămânem în continuare adepții unei poziționări adecvate, fanii diferențierii, inovării, adepții focalizării pe acele nișe pe care deținem avantaje competitive și a speculării oportunităților pe care piața le oferă în anumite perioade.

Sameday va face în continuare ceea ce știe mai bine, ținând cont de faptul că, pe zi ce trece, <<samedaismul>> devine noua religie în curierat. Plasamentele pe bursă devin din ce în ce mai atractive, iar în cazul AeRO, pe langa faptul că este la început, mai exista o specificitate, în premieră: cu o investiție relativ redusă, devii un acționar mai semnificativ decât ești la o companie de pe piața principală sau la una dominată de stat, impactezi deciziile într-o măsura mai mare, poate ca poti ajunge și în Board.

Privind viitoare atrageri de capital, desigur că suntem deschiși și pentru discutii cu alți investitori pe tema unei posibile majorări de capital, menite a accelera o creștere mai mare în raport cu planurile noastre actuale. Listarea la bursa faciliteaza și accesarea unei astfel de modălități de finanțare.

Insa, inclusiv pentru a ușura aceste eventuale discuții ulterioare, mai întâi de toate este bine să existe o evaluare cât mai obiectivă, dată de piață, a companiei.

 

 • Redactia: Ce indicații puteți voi oferi acum privind politica de dividend și rezultatele financiare 2014 – 2015? In prezentarea susținută la BVB (disponibilă aici), ați oferit câțiva indicatori relevanți. 

Octavian B: Achiziția de actiuni în intervalul de preț de la lansare va genera investitorilor, în 2-3 luni deja, încasarea unui dividend (aferent rezultatelor din 2014) cu un randament sensibil superior dobânzii bancare, dividend situat probabil în jurul a 0,35 lei per acțiune.

Luati în considerare faptul că, dacă vom crește de o maniera rezonabilă, iar anumite tipuri de costuri care au afectat profitul în 2014 nu va mai fi necesar a fi efectuate și în acest an, dată fiind dimensiunea relativ redusă a companiei, randamentul dividendului se poate dubla acum de la un an la altul, fără a afecta dezvoltarea graduală a companiei în continuare.

Din datele pe care le avem la acest moment, reiese că Sameday va înregistra creștere pe indicatorii relevanți și în 2015, are toate premisele să o facă, iar evoluția valorii acțiunilor nu mă îndoiesc că va reflecta aceasta. Iar acționarii cu ponderea cea mai mare sunt primii interesați în această direcție.

Fără a fi Mafalda, logica și estimările arată că cine va intra acum în acționariat alături de noi, o va face probabil la cel mai mic preț posibil și va fi mulțumit în perioada următoare.

Având în vedere toate argumentele enunțate anterior, într-o piață ca AeRO, considerată nu doar mai promițătoare ca ‘return’, dar poate că și mai riscantă decât piața principală, considerăm ca Sameday este, fără îndoială, una dintre alternativele cele mai bune de plasament.

 

 • Redactia: Generalizând discuția, de ce ar veni o firmă antreprenorială pe AeRO? Unii antreprenori se gândesc că poate piața nu le va da valoarea pe care o așteaptă ei, sau că prețul ar putea evolua negativ.

Octavian B: Antreprenoriatul în România are o istorie relativ recentă, iar companiile locale sunt în general antreprenoriale. Dar marii jucători din domeniu – multinaționalele – sunt în general listate, doar că nu în România. Si în curierat fenomenul este același. Antreprenorii nu pot, însă, să nu observe anumite fenomene contextuale, menite a aduce argumente în favoarea speculării acestui “momentum”:

– Contextul European, care prin emisiunile de moneda poate predispune la inflatie, iar prin dobânzile reduse favorizează investițiile.

– România nu este ferită de aceste evoluții, randamentele dobânzilor sunt mici și aici, a ține prea mulți bani în bancă nu ajută și într-o anumită măsură poate deveni chiar periculos, dacă ne amintim ceea ce s-a întâmplat în Cipru.

– In egală măsură, România este o piață subevaluată din punct de vedere al activelor și în care există și suficient spațiu pentru dezvoltare.

Poate că unora le este totuși și puțin teamă că “piața” nu le va evalua afacerea conform asteptărilor, de aceea și rămân în expectativă pentru a vedea mai întâi ce se întâmplă cu alții.

Aș concluziona că fiecare companie are propria strategie, în funcție și de propriile nevoi. Cred însă că, peste 5-10 ani, în România vor fi mult mai multe companii listate, în toate domeniile.

 

Sumarizare cifre relevante SDAY:

 • Capitalizare între 7,6 – 9 milioane RON
 • Interval de preț în care acționarii sunt dispuși să vândă 10% din companie: 7,6 – 9 RON
 • Dividend estimat pentru 2014: 0,35 RON/acțiune
 • Randament al dividendului: 4,6% la prețul minim (7,6 RON/acțiune) – 3,9% la prețul maxim al intervalului (9 RON/acțiune).
 • Cifra de afaceri 2014: 1,6 milioane euro. EBITDA 2014: 0,14 milioane euro
 • Cifra de afaceri estimată 2015: 2,24 milioane euro. EBITDA estimat 2015: 0,4 milioane euro

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.