STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

Salarii suportate de Guvern pentru firmele care creaza 20 de locuri de munca

Guvern sediuGuvernul va suporta, timp de doi ani, incepand cu 1 iulie 2014, costurile salariale ale unei firme daca a creat cel putin 20 de noi locuri de munca, in limita salariului mediu brut pe economie, se prevede intr-un proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Potrivit proiectului, perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finantare este 1 iulie 2014-31 decembrie 2020. Plata ajutorului de stat se efectueaza in perioada 2015-2025, in limita bugetului anual alocat schemei. Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 600 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentarii. Executivul estimeaza un numar de 1.500 de firme, care ar urma sa beneficieze de aceasta facilitate este de 1.500.

Prin acest proiect, autoritatile urmaresc dezvoltarea regionala, prin realizarea de investitii ce duc la crearea de locuri de munca in toate sectoarele, dupa cum de precizeaza in proiect. Ajutorul de stat acordat acestor companii va fi returnati prin contributii directe la bugetul general consolidat si bugetele locale, pe perioada implementarii investitiilor si cinci ani de la finalizarea acestora.

Obligatii pentru firme

  • Firma care a primit un astfel de ajutor are obligatia mentinerii fiecarui loc de munca nou-creat pentru o perioada de cel putin cinci ani de la data la care acesta a fost ocupat prima data.
  • De asemenea, firma are obligatia sa mentina in stare de functionare investitia initiala realizata, pentru o perioada de cel putin cinci ani de la data finalizarii acesteia. Trebuie mentionat faptul ca din cele 20 de locuri de munca nou create, trei trebuie sa fie pentru persoane defavorizate.
  • Locurile de munca nou-create vor fi luate in considerare daca intre angajati si angajator sau actionarii firmei nu exista raporturi de munca in ultimele 12 luni dinaintea angajarii.

Prezenta schema de ajutor de stat este inclusa in Programul Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii din cadrul bugetului Ministerului Finantelor Publice, dupa cum se specifica in proiectul de HG.

Acordarea ajutoarelor de stat regionale pentru investitii in cadrul prezentei scheme se face cu respectarea prevederilor privind ajutorul de stat regional din Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei Europene, dupa cum se precizeaza in proiect.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.