STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, PIETE FINANCIARE, Politica Monetara & Inflatia, Piata Monetara, Treasury-Bonds & Bills

S-ar putea să ne uităm la „începutul sfârșitului monedei fiduciare” (Fiat Money), afirmă un analist al Deutsche Bank

  • Jim Reid de la Deutsche Bank susține că sistemul monetar fiduciar „este inerent instabil și predispus la o inflație ridicată”.
  • Evoluția economică rapidă a Chinei în anii ’70 și o explozie a populației active globale au permis ca inflația să fie controlată extern, însă această perioadă se apropie de final.
  • Nu s-a aflat încă ce ar putea înlocui moneda fiduciară.

LONDRA – Deutsche Bank nu este cunoscută pentru probleme cu aurul, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe strategul său Jim Reid să scrie o lucrare în care să discute despre „începutul sfârșitului monedei fiduciare”, conform Business Insider.

Afirmația principală a lui Reid este următoarea: Dominarea sistemului monetar fiduciar de când Richard Nixon a decuplat aurul de la dolar în 1971 „este în mod inerent instabilă și predispusă la inflație ridicată”, iar un șoc dezinflaționist compensator care a ținut-o pe linia de plutire din 1980 acum se întoarce încet.

Dacă așa este cazul, Reid spune că sistemul monedei fiduciare – un termen care descrie orice monedă a cărei valoare este susținută de guvernul care a emis-o, mai degrabă decât de o marfă cum ar fi aurul sau argintul – ar putea fi „testat serios” în următorul deceniu.

Forțe dezinflaționiste

Baza argumentului lui Reid este că emergența economică rapidă a Chinei în anii 1970 și o explozie a populației active globale au permis inflația să fie controlată extern, deoarece o creștere a ofertei de forță de muncă într-o perioadă a globalizării a dus în mod natural la scăderea salariilor.

Inflația controlată extern înseamnă că factorii de decizie politică și băncile centrale pot răspunde cu instrumente familiare: mai multă stimulare, politică relaxată și imprimare extinsă a banilor.

„Nu este de obicei atât de ușor deoarece inflația ar fi crescut în mod normal cu un astfel de stimulent și creare de credite”, spune Reid. De fapt, „ar putea fi argumentat că acest șoc extern de dezinflație a salvat probabil” monedele fiduciare „.

Un capăt al super-ciclului demografic

Dacă această teorie este corectă, spune Reid, atunci „orice inversare în acest super-ciclu demografic ar putea explica probleme pentru sistemul monetar fiduciar”.

În acest scenariu, inflația s-ar ridica extern, pe măsură ce populația activă a încetat să crească, iar puterea de stabilire a prețurilor forței de muncă a revenit, pe măsură ce cererea a crescut și oferta s-a redus.

Reid continuă:

„Băncile și guvernele centrale care s-au bucurat de o scădere structurală a inflației seculare, de 35 de ani, nu sunt capabile să o împiedice să crească, deoarece creșterea ratelor dobânzii la niveluri adecvate ar risca o contracție economică gravă, având în vedere datoriile uriașe cu care se confruntă economiile.

Ca atare, acestea sunt nevoite să acorde prioritate ratelor scăzute ale dobânzii și creșterii nominale față de controlul inflației, ceea ce ar putea consemna începutul sfârșitului sistemului monetar fiduciar care a început odată cu abandonarea sistemului Bretton Woods în 1971. ”

După moneda fiduciară

În cele din urmă, spune Reid, „este posibil ca inflația să devină din ce în ce mai incontrolabilă și epocile monedelor fiduciare arată vulnerabil, deoarece oamenii își pierd credința în banii de hârtie”.

O astfel de alternativă este criptomoneda, care folosește blockchain, un sistem de „lespezi” on-line foarte apreciat, al cărui beneficiu principal constă în dificultatea manipulării datelor înregistrate în cadrul acestuia.

„Deși actualul interes speculativ în criptomonede are mai mult de-a face cu tehnologia blockchain decât o pierdere a credinței în banii de hârtie, la un moment dat, va exista probabil o schimbare medie care devine mai universală și un concurent al banilor de hârtie”, spune Reid.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.